Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Παγγαίο: Παραδοσιακά χωριουδάκια, πυκνά δάση και δραστηριότητες βουνού

Το Παγγαίο όρος, όμορφο και περιπετειώδες, είναι ένα μέρος για όλες τις εποχές.

Γνωστό από την ιστορία και πρωταγωνιστής του μύθου, προσκαλεί τον επισκέπτη του σήμερα με τα χρώματα και τις μυρωδιές του.

Στέκει στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Καβάλας. Παραδοσιακοί οικισμοί διαστίζουν τα καταπράσινα δάση, στο βουνό που είναι γνωστό για τα αρχαία μεταλλεία που γεννούσαν ασήμι και χρυσό απ’ τις πτυχές του.

Πήρε το όνομά του από τον Παγγαίο, γιο του Θράκα θεού Άρη και της Κριτοβούλης. Σύμφωνα με τη μυθολογία υπήρξε σπίτι του Ορφέα και φιλοξένησε το ιερό του θεού Διονύσου, εξ ου και οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι που δημιουργήθηκαν εκεί.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το μέρος αντανακλά τον ισχυρό δεσμό του ανθρώπου με το πνευματικό.

Ανά τους αιώνες η διονυσιακή έκσταση και βίαιη μανία έδωσε τη θέση της στο χριστιανικό στοιχείο, όπως μαρτυρά η παρουσία της μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο βόρειο κομμάτι του βουνού, σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Στα πλούσια δάση του Παγγαίου συναντούμε οξιές, πλατάνια, έλατα, καστανιές και δρυς.

Από τις μεγάλες πηγές του αναβλύζει άφθονο πεντακάθαρο νερό, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των πλαγιών του είναι οι ιδιαίτεροι χρωματισμοί τους.

Τη φυσική ομορφιά του βουνού συμπληρώνουν τα παραδοσιακά του χωριουδάκια.

Πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια θα βρείτε και σε άλλους ορεινούς οικισμούς.

Αυτό που δίνει, ωστόσο, στα χωριά του Παγγαίου τη μοναδική τους ταυτότητα είναι η πυκνή βλάστηση και το νερό που τα δροσίζει.

Αξίζει να περάσετε από τη Μεσορόπη και να θαυμάσετε τα αρχοντικά της που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα.

Στη Μουσθένη θα εντυπωσιαστείτε από τα τοξωτά γεφύρια και στο Παλαιοχώρι θα πάρετε αναζωογονητικές ανάσες στο αρωματικό καστανοδάσος.

Για όλες τις εποχές είναι οι τοπικές γεύσεις. Το Παγγαίο παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο και τσίπουρο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά του. Άλλα φημισμένα προϊόντα είναι οι χαλβάδες, το ταχίνι και τα χωριάτικα ζυμαρικά.

Το Παγγαίο είναι προορισμός και για οινοτουρισμό. Η ευρύτερη περιοχή της Καβάλας είναι από την αρχαιότητα ξακουστή για την ποιότητα του κρασιού.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.travel.gr
Φωτογραφίες: www.dimospaggaiou.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media