Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Οριακή αύξηση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Το πρώτο οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) του 2018, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης σημείωσε οριακή αύξηση και ανήλθε στους 1.596.426 από 1.563.841 που ήταν το ίδιο διάστημα του 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), τα οποία προέκυψαν από τα στοιχεία 80 ξενοδοχείων – μελών της.

Στα σημαντικά στοιχεία καταγράφεται η μικρή αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών κατά 0,7% με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων τους να φτάνει τις 725.972 έναντι των 720.951 το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Την πρώτη θέση στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών κατέχουν πλέον οι Ισραηλινοί τουρίστες στον πίνακα κατάταξης με τις είκοσι πρώτες εθνικότητες σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, από την 3η θέση που είχαν το 2017. Το οκτάμηνο του 2018 οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών πολιτών ανήλθαν σε 111.008, ενώ το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο ο αριθμός αυτός ήταν 56.167, αγγίζοντας ποσοστό αύξησης 97,64%.

Τη δεύτερη θέση έχουν οι Κύπριοι με 94.366 διανυκτερεύσεις το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο του 2018, οι οποίοι έπεσαν από την πρώτη στη δεύτερη θέση της κατάταξης των αλλοδαπών με μικρή μείωση 1,83% και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι οποίοι ανέβηκαν από την τέταρτη στην τρίτη θέση με 57.965 διανυκτερεύσεις και αύξηση 4,21%, οι Ρουμάνοι με 53.402 διανυκτερεύσεις – ανέβηκαν μία θέση από την πέμπτη στην τέταρτη – και οι Ιταλοί με 51.859 διανυκτερεύσεις και αύξηση 25,31% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2017, οι οποίοι ανέβηκαν από την έκτη στην πέμπτη θέση.

 

Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα με τις είκοσι πρώτες εθνικότητες.

 

GBR: Συνεχής η προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα τιμολόγησης
Τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί σε μηνιαία βάση η εταιρεία τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΘ, δείχνουν ότι κατά το οκτάμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση τόσο στη μέση τιμή δωματίου (ARR) της τάξης του 6,2%, όσο και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), που ανήλθαν στα 51,38 ευρώ, της τάξης του 8,7% σε σχέση με το 2017.

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε σχέση με άλλες δέκα ευρωπαϊκές πόλεις αντιστοίχου μεγέθους (Αμβέρσα, Μπέρμιγχαμ, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Γλασκόβη, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Μάντσεστερ, Σάλτσμπουργκ) και στα δύο αυτά ξενοδοχειακά μεγέθη (RevPar & ARR).