Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ομιλία Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της ΠΟΞ

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) έδωσε δυναμικό παρόν χθες Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, με τη συμμετοχή των Μανώλη Γ. Μαρκόπουλου – Προέδρου ΕΞΡ, Αθηναγόρα Κωνσταντινίδη – Εντεταλμένου Αντιπροέδρου Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ ΕΞΡ – Μέλος της Διοίκησης του ΕΟΤ και Ιωάννη Χατζή – Ειδικού Εκτελεστικού Αντιπροέδρου στα Κεντρικά Όργανα του Ξενοδοχειακού Κλάδου, στο Συμβούλιο των Προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia.

Το Συμβούλιο των Προέδρων πραγματοποιήθηκε παρουσία των Βασίλη Κικίλια – Υπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη – Υφυπουργού Τουρισμού, Νίκου Παπαθανάση – Αν. Υπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλαφάτη – Υφυπουργού Εσωτερικών, Προέδρων ΠΟΞ, ΣΕΤΕ, ΞΕΕ και Προέδρων 70 Ξενοδοχειακών Ενώσεων.

Στην ομιλία του κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα της κερδοφορίας των ξενοδοχείων, της έλλειψης εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο, στις δράσεις αντιμετώπισης του θέματος από την ΕΞΡ και στη βραχυχρόνια μίσθωση.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μαρκόπουλου

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Πράγματι το 2022 αποτέλεσε έτος – ορόσημο για τη Χώρα μας σε επίπεδο αφίξεων. Αφίξεις όμως που επιτεύχθηκαν σε ένα βαθμό και από την αδυναμία των ξενοδοχειακών μονάδων να επαναδιαπραγματευθούν τις κλειδωμένες τιμές τους βάσει των συμβολαίων που τους δέσμευαν. Εκτιμάται ότι στους μεγάλους προορισμούς της χώρας τα 3/4 του ξενοδοχειακού τζίρου προέρχονται από πωλήσεις μέσω tour operators.

Οι σπόνσορες λοιπόν του φετινού τουριστικού θριάμβου πάλεψαν να ισοσκελίσουν κλειδωμένη τιμή με αυξημένο κόστος πρώτων υλών σε βαθμό άνω του 30%, ενέργεια ακριβότερη έως +300% και εργοδοτικό κόστος μεγαλύτερο τουλάχιστον 15%.

Κύριε υπουργέ, σε επίπεδο κερδοφορίας παίξαμε όπως στο NBA, βάλαμε 110 πόντους, φάγαμε 120 και χαρήκαμε για τη συμμετοχή.

Σίγουρα τα παραπάνω οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όμως επιτρέψτε μου να σταθώ σε δύο σημεία:

Πρώτο σημείο, αγορά εργασίας.

Και έχω το δικαίωμα να αγγίζω αυτό το θέμα έχοντας υπογράψει δύο ΤΣΣΕ εργασίας σε διάστημα 2,5 ετών! Ονομαστικών αυξήσεων συνολικά 18%.

Έχοντας δημιουργήσει πλατφόρμα εύρεσης εργασίας την οποία χρησιμοποιούν 400 ξενοδοχεία και στην οποία κατέθεσαν – μόνο το τελευταίο οκτάμηνο – βιογραφικά, πάνω από 2.000 άτομα. Έχοντας οργανώσει 14 τελετές βραβεύσεων των αρχαιότερων εργαζομένων των ξενοδοχείων της Ένωσής μας!

Τουριστικές σχολές που υπολειτουργούν, οικοτροφεία που έκλεισαν, άστοχη κατανομή των εισακτέων στην τριτοβάθμια σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας, εισαγωγή στην τριτοβάθμια σπουδαστών με χαμηλότατες βαθμολογίες που εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι αύριο θα δουλεύουν σε άσχετο αντικείμενο απ’ αυτό που ίδιοι, οι οικογένειές τους και η πολιτεία ίδια, επένδυσαν για να τους σπουδάσει. Και απορούμε μετά πως γίνεται να έχουμε τεράστια έλλειψη και παράλληλα πλήθος ανέργων!!

Σημείο δεύτερο, βραχυχρόνια μίσθωση.

Η απόλυτη αντίθεση. ξενοδοχεία που καλώς οφείλουν να τηρούν τα μύρια όσα (πυρασφάλεια, υγιεινή, τεχνικές προδιαγραφές κ.ά.) και από την άλλη το χάος. Εικόνες που κάνουν όσους έχουν τουριστική συνείδηση να ντρέπονται. Και δεν στέκομαι στον αθέμιτο ανταγωνισμό όπως θα όφειλα.

Ελεύθερη αγορά ΝΑΙ, όμως με κανόνες, με λογική, με προστασία του καταναλωτή, του επαγγελματία, της εικόνας της χώρας. Ορθά ως κοινωνία, δεν επιτρέπουμε στον οποιονδήποτε έχει ιατρικές γνώσεις να ασκεί ιατρική, ούτε σε όποιον έχει μια βάρκα δεν μπορεί να εκτελεί δρομολόγια ανάμεσα σε νησιά. Την ίδια ώρα όμως, λόγω αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης, επιτρέπουμε, σε όποιον έχει ένα χώρο να μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες χωρίς καθόλου προδιαγραφές και δικλείδες ασφαλείας του επισκέπτη μας, με τρόπο που ζημιώνει τα δημόσια έσοδα.

(Κύριε υπουργέ,) αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα που μας καταβάλλουν, μας πληγώνουν, θεριεύουν μέρα με τη μέρα. Νομοθετήστε, ρυθμίστε τα και μετά μαζί θα παλέψουμε για την επιμήκυνση..

Σας νιώθουμε κοντά μας και παρακαλώ δεχτείτε τα παραπάνω ως προτροπή για το καλύτερο και όχι ως κριτική στο έργο σας. Νιώθουμε ότι έχετε την ικανότητα να τα επιλύσετε.

Καλή Δύναμη σε όλους!!

Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος