Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές έρευνες στα Αφάντου της Ρόδου – Ανοίγει ο δρόμος για τη μεγάλη επένδυση

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές τομές που διενέργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στα Αφάντου (φωτογραφία) της Ρόδου, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού.

Η μεγάλη έκταση του ελληνικού Δημοσίου στα Αφάντου, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει διαιρεθεί σε δύο επιμέρους περιοχές, το Βόρειο και Νότιο Αφάντου, στις οποίες, από 12 Απριλίου έως και 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές αρχαιολογικές έρευνες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Στο ακίνητο «Νότιο Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 475 αρχαιολογικές τομές σε συνολικά 156 χωροθετημένους τομείς και αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα, πιθανότατα ελληνιστικής περιόδου, καθώς και κατάλοιπα εγγειοβελτιωτικών έργων της εποχής της ιταλοκρατίας.

Κατά τη δοκιμαστική διερεύνηση στο ακίνητο «Βόρειο Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 366 αρχαιολογικές τομές και εντοπίστηκαν αρχαία σε τρεις από τις έντεκα συνολικά θέσεις που ερευνήθηκαν. Οριοθετήθηκε αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται μετά τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλευρά του λόφου της Βίγλας σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία η δοκιμαστική έρευνα στην έκταση κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.


Σημείωση eTravel News
Από το 2014 η μεγάλη έκταση στα Αφάντου νοικιάστηκε μακροχρόνια σε δύο εταιρείες. Η εταιρεία Μ.Α. Angeliades Inc., του ομογενή επιχειρηματία από τις ΗΠΑ, Μερκούριου Αγγελιάδη, προσέφερε 26,9 εκατ. ευρώ για την 1.360 στρεμμάτων έκταση («Βόρειο Αφάντου»), που περιλαμβάνει το 450 στρεμμάτων γήπεδο golf, ενώ η εταιρεία Aegean Sun Investments του κυπριακού ομίλου Νικολαΐδη (Atlantica Hotels) προσέφερε 15,2 εκατ. ευρώ για τη 255 στρεμμάτων έκταση («Νότιo Αφάντου»).

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ», μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το masterplan είναι μεγάλο και προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας, εξάστερων ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών, γηπέδου γκολφ ευρωπαϊκών προδιαγραφών και οικιών για τους γκόλφερς, γηπέδων τένις, εγκαταστάσεων και για άλλα αθλήματα, κέντρο αποκατάστασης για ΑμεΑ που επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί και δεν έχουν τη δυνατότητα ελλείψει υποδομών».

Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Atlantica Hotels, Δημήτρης Νικολαΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα «Ροδιακή», ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι προσπαθούμε να προχωρήσουμε με την επένδυση στ’ Αφάντου άμεσα. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που μπορεί να δημιουργηθεί εκεί. Πιστεύω ότι θα είναι ένα «στολίδι» όχι μόνο της Ρόδου, αλλά ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου, καθώς τα σχέδιά μας είναι μεγαλεπήβολα. Πιστεύω ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τα εγκαίνια».

Ο όμιλος Νικολαΐδη, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία τριών 5άστερων ξενοδοχείων σε συνεργασία με τον όμιλο TUI.