Αποκαλυπτική του μεγέθους των επιπτώσεων σε Κω, Λέσβο, Χίο και Σάμο από το πρωτοφανές κύμα αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, είναι η έρευνα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο (τότε) υπηρεσιακός υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.
1. Ακυρώσεις διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λοιπά καταλύματα: Στην Κω οι ακυρώσεις ανέρχονται στις 178.000 περίπου (120.000 από tour operators και 58.000 από μεμονωμένους πελάτες), αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση ακυρώσεων κατά 400% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Σε Λέσβο και Λέρο αγγίζουν το 30%.
2. Συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου: Σε αρκετά τουριστικά καταλύματα καταγράφεται η τάση διακοπής της λειτουργίας τους, τουλάχιστον κατά δύο μήνες νωρίτερα, συγκριτικά με την προηγούμενη τουριστική περίοδο.
3. Απώλειες στον κύκλο εργασιών: Αποτέλεσμα των δύο προαναφερόμενων συνεπειών είναι η μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης ανά διανυκτέρευση. Στην περίπτωση της Κω εκτιμάται ότι οι εν λόγω απώλειες ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ.
4. Μειωμένος ρυθμός κρατήσεων για την τρέχουσα περίοδο και προ-κρατήσεων για το 2016: Στην περίπτωση της Κω, ο εν λόγω ρυθμός κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος από 40% έως 58% σε σχέση με το 2014, ενώ ο ρυθμός προ-κρατήσεων παρουσιάζει μείωση της τάξης του 60%, κυρίως από την αγορά της Βρετανίας (1.650 ακυρώσεις έως τα τέλη Αυγούστου 2015) σε σχέση με την περσινή περίοδο.
5. Ακυρώσεις συνεδρίων και προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων: Στην περίπτωση της Λέσβου πρόσφατα ακυρώθηκαν πέντε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ αναμένεται η ακύρωση άλλων δύο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015, συνολικού δυναμικού περί τους 6.000 επιβαίνοντες, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην περίπτωση της Κω.
6. Ακυρώσεις πτήσεων από το εξωτερικό: Στην περίπτωση της Κω παρατηρούνται συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων από Ιταλία και Ισραήλ, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην περίπτωση της Λέσβου.
Πηγή: www.ethnos.gr
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Χρήστου Κολώνα στο ethnos.gr