Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Οδηγός Ελληνικής Γαστρονομίας: Η Ελλάδα μέσα από τη ματιά της γαστρονομίας

 

O «Οδηγός Ελληνικής Γαστρονομίας» (Greek Gastronomy Guide), που πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα πρώτα «γενέθλια» του, είναι μία «ζωντανή» ιστοσελίδα που σκοπό έχει να ενημερώσει τους επισκέπτες της για όλες τις αξίες και τα αγαθά του γαστρονομικού μας πολιτισμού.

Τόποι και τοπία, ιστορία και παράδοση, δρώμενα και τελετουργίες, προϊόντα και άνθρωποι, αγορές και επιχειρηματικότητα, γεύσεις, συνταγές και τοπικές κουζίνες, καφενεία και ταβέρνες ξετυλίγονται μέσα από αυτή την ιστοσελίδα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κάθε τόπος να συγκροτείται ως γαστρονομικός προορισμός, αλλά και να δημιουργούν ένα ψηφιδωτό που αλλάζει το νόημα της γαστρονομίας και από μια απλή γαστριμαργική εμπειρία καθίσταται μια ενότητα ζωής.

Οι «θησαυροί» της ελληνικής γαστρονομίας που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα (σε ελληνικά και αγγλικά), περιλαμβάνουν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και δημιουργίες, που εμπεριέχουν γνώση, φροντίδα, μεράκι, τέχνη και τεχνική και αφορούν, εκτός του μαγειρέματος, στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, τους τύπους καλλιεργειών όπως και τις τεχνικές επεξεργασίας των βρώσιμων προϊόντων, την τυροκόμιση, την αμπελουργία και τις πρακτικές γεωργίας, οινοποίησης, κτηνοτροφίας, αλλαντοποιίας και όλα τοποθετημένα σ’ ένα πλαίσιο τελετουργικών εκδηλώσεων, ηθών, κωδικοποιημένων αντιλήψεων και αξιών (συμβολική, διατροφική, κοινωνική) που κάθε πολιτισμός δίνει σε αυτές της διαδικασίες αλλά και στην ίδια την παραγωγή των προϊόντων.

Η καταγραφή των θησαυρών της ελληνικής γαστρονομίας περιλαμβάνει την ιστορική προσέγγιση της γαστρονομίας κάθε τόπου ως και την πρόσφατη παραδοσιακή κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα με τους παραγωγούς τους, τις τοπικές αγορές και τα φεστιβάλ που γίνονται για την προβολή τους.

Κατόπιν περιγράφονται τα εδέσματα και οι χώροι που προσφέρονται (ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, πανηγύρια), τα ξενοδοχεία και ξενώνες που ως πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας έχουν διαμορφώσει πελατεία που κινείται στους χώρους του γαστρονομικού τουρισμού και τέλος τα αξιοθέατα (γιορτές, τοπία, χώροι και μουσεία), όπου ο περιηγητής μπορεί να ολοκληρώσει τη συνολική εικόνα του γαστρονομικού τοπίου.

Η ιστοσελίδα περιέχει πρωτογενές υλικό, από τα ταξίδια του Γιώργου Πίττα σε όλη την Ελλάδα, με επιτόπια έρευνα, φωτογράφιση και προσωπική συνέντευξη σε κάθε περιοχή. Τόσο με τα κείμενα όσο και με τις φωτογραφίες του, προσπαθώντας να συλλάβει «την ψυχή και τα δαιμόνια κάθε τόπου», γνώρισε και κατέγραψε την «Ελλάδα της δημιουργίας».

Ο κ. Πίττας ως μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), είναι επικεφαλής του «Ελληνικού πρωινού», ενός προγράμματος που αποσκοπεί στη σύνδεση της ξενοδοχίας με το γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Για το λόγο αυτό ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα δημιουργώντας πρότυπα τοπικών «Ελληνικών πρωινών» με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα κάθε περιοχής.