Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας ανοίγει το δρόμο για δημιουργία υδατοδρομίων σε 10 λιμάνια

Ευρεία σύσκεψη για την πορεία των εργασιών της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας και για τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών, πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Γιώργος Τζιάλας και εκπρόσωποι των φορέων κρουαζιέρας και παραγωγικών τάξεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Κουβέλης έθεσε δύο ζητήματα: «Την ανάγκη επίσπευσης των υδατοδρομίων, διότι τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας και τις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και υπολογίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει νόμος του κράτους. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο στα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας (πλην του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που έχουν άλλο νομοθετικό καθεστώς) θα υπάρξει η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων με διεθνείς διαγωνισμούς στη βάση του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου. Μεταξύ των άλλων καταγράφονται και δραστηριότητες που έχουν σχέση και με τη δυνατότητα υποδοχής επενδύσεων κρουαζιέρας. Είναι μια διαδικασία που από την κυβέρνηση επισπεύδεται και αυτό νομίζω είναι υποστηρικτικό της κρουαζιέρας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε αύξηση στην άφιξη των επιβατών της κρουαζιέρας. Αυτό διαμορφώνει την υποχρέωση να επισπεύσουμε τη στήριξη των λιμανιών μας για να δέχονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια».

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στις στρατηγικές κινήσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση των μεριδίων της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων και τη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή της κρουαζιέρας, του γιώτινγκ και των καταδύσεων για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας ως κορυφαίου ελκυστικού προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό.

Η Υπουργός τόνισε το καθοριστικό έργο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας ειδικότερα, της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα και κάλεσε εκ νέου σε στενή συνεργασία στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο ώστε «η Ελλάδα να αποκτήσει και τη θέση που της αξίζει ως ισχυρή δύναμη στο θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram