Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Νέος σταθμός ΚΤΕΛ από το 2020 στην Αθήνα

ktel

 

Τα επόμενα χρόνια η Αθήνα θα αποκτήσει νέο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), καθώς ο διαγωνισμός για το νέο σταθμό που θα κατασκευαστεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, θα γίνει μέσα στο 2017.

To έργο θεωρείται υψίστης σημασίας για το νομό Αττικής, ο οποίος σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων σε Κηφισό και Λιοσίων, που είναι ακατάλληλοι και έχουν ξεπεράσει εδώ και πολλά χρόνια τη χωρητικότητά τους.

Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού, που δεν προβλέπεται πριν από το 2020, αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η λεωφόρος Kηφισού, αλλά και η λεωφόρος Aλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Kαραΐσκάκη.

Το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται στα 90 εκατ., τα οποία μπορούν να εξευρεθούν, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του.

Ο νέος σταθμός υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 35.000 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών ημερησίως, με 70 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και άλλες 23 για διεθνείς γραμμές.

Οι εμπορικές χρήσεις (εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης κ.ά.) που θα εκτείνονται σε 16.000 τ.μ., προβλέπουν μέχρι και τη δημιουργία ξενοδοχείου.

Πηγή: www.insider.gr