Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα (28ης Οκτωβρίου/Πατησίων 44), το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου (επιτέλους) απέκτησε νέο website, καθώς ο διαδικτυακός τόπος του χρειαζόταν ριζικό ανασχεδιασμό.
Με στόχο την ανάδειξη της εικόνας αυτού του πολύ σημαντικού μουσείου, ο νέος διαδικτυακός τόπος www.namuseum.gr, τον οποίο σχεδίασε και ανέπτυξε η εταιρεία Tool, σχεδιάστηκε με σύγχρονο ύφος, ενώ ταυτόχρονα είναι λιτός και εύκολος στην πλοήγηση.
Στο νέο website οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν στα ελληνικά και στα αγγλικά για τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του μουσείου, τις συλλογές, τις εκδηλώσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και για την επίσκεψη στο μουσείο.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1829. Αποτέλεσε το πρώτο Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά τον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η αρχική του έδρα ήταν στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα το 1834, μεταφέρθηκε και η έδρα του Μουσείου. Οι αρχαιότητες στεγάστηκαν σε διάφορα κτήρια και μνημεία. Το 1866, με τη δωρεά του οικοπέδου από την Ε. Τοσίτσα και τη χορηγία της οικογένειας Μπερναρδάκη από την Αγία Πετρούπολη, ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού κτηρίου του Μουσείου.
Το 1889, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.
Μεταξύ των ετών 1932 και 1939 πραγματοποιήθηκε επέκταση του Μουσείου προς τα ανατολικά.
Όταν κλιμακώθηκε η κατάσταση στην Ευρώπη και ο κίνδυνος της γερμανικής κυριαρχίας άρχισε να γίνεται αισθητός και στην Ελλάδα, το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου φρόντισε να διαφυλαχτεί η κληρονομιά της χώρας. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να θάψουν τις αρχαιότητες. Ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να μη μεταφερθούν μακριά, αλλά σε κατακόμβες στο υπόγειο του Μουσείου.
Έτσι, δημιούργησαν μεγάλα ορύγματα και έπειτα εγκιβωτίστηκαν και καταχώθηκαν τα αρχαία. Tα μεγαλύτερα από αυτά παρατάσσονταν όρθια σε βαθιά ορύγματα που είχαν ανοιχτεί στα δάπεδα των βόρειων αιθουσών του μουσείου, το οποίο ήταν, άλλωστε, θεμελιωμένο πάνω σε μαλακό βράχο. Για την κάθοδο των αγαλμάτων στα ορύγματα χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι ξύλινοι γερανοί, τους οποίους χειρίζονταν αδιάκοπα οι τεχνίτες του μουσείου.

H απόκρυψη του Κούρου του Σουνίου σε όρυγμα που είχε ανοιχθεί μπροστά από το βάθρο του

Ένα από τα ορύγματα που θάφτηκαν όρθια αγάλματα
Tην Κυριακή 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατέλαβαν την Αθήνα. Την επομένη, νωρίς το πρωί, οι Γερμανοί αξιωματικοί που ανέβηκαν με φόρα τα μαρμάρινα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαπίστωσαν με έκπληξη ότι παραλάμβαναν ένα κτήριο άδειο. Δεν βρήκαν πουθενά ούτε ίχνος από τα χιλιάδες πολύτιμα εκθέματα που κοσμούσαν το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας. Αντί για αγάλματα, στέκονταν μπροστά τους παγωμένοι και ανέκφραστοι οι λιγοστοί αρχαιολόγοι και οι φύλακες που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα. Στις επίμονες ερωτήσεις τους, εκείνοι απάντησαν σιβυλλικά, ότι τα αρχαία είναι εκεί όπου όλοι γνωρίζουν, κάτω από τη γη…
Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες, οι Έλληνες αρχαιολόγοι και οι φύλακες απάντησαν στους Γερμανούς ότι πριν από λίγους μήνες με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης πήγαν φορτηγά στο μουσείο και μετέφεραν τα αγάλματα σε άγνωστη τοποθεσία…
Με τη λήξη του πολέμου ξεκίνησαν οι επισκευαστικές εργασίες στο κτήριο του Μουσείου, το οποίο λειτούργησε ξανά από το 1947.
Κατά τα έτη 2002 έως 2004 πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης όλων των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.
Πηγές: www.tool.gr, www.lifo.gr, www.mixanitouxronou.gr, www.namuseum.gr