Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις

Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με τίτλο «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της κάθε επένδυσης μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ.

Βέβαια, το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 400.000, ωστόσο το επιπλέον ποσό δεν θα επιδοτείται αλλά θα πρέπει να καλυφθεί, είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με δανεισμό.

Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται στο 45%, ωστόσο μπορεί να διευρυνθεί στο 50%, εάν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Δηλαδή, ένας επενδυτής θα μπορούσε να λάβει επιχορήγηση έως και 200.000 ευρώ.

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οι παρακάτω δραστηριότητες:

 

A. Ξενοδοχεία

1. Ξενοδοχεία δυναμικότητας από 20 έως και 50 κλίνες

Σημειώνεται ότι δυναμικότητα ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των 50 κλινών δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού – απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα ωστόσο του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των 50 κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.

 

2. Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.

3. Campings

 

Β. Καταλύματα

1. Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες υπό τον περιορισμό ότι ο ελάχιστος αριθμός κατοικιών θα ανέρχεται στις τέσσερις.

2. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιά), υπό τον περιορισμό ότι η ελάχιστη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 20 κλίνες.

 

Γ. Τουριστικά γραφεία

1. Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α΄199).

2. Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.

3. Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ. εκατ.

4. Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.

5. Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

 

Δ. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

Αθλητικός τουρισμός (στη θάλασσα, σε λίμνες – ποτάμια, σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές και ημιαστικές περιοχές), θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Σταμάτη Ζησίμου στο euro2day.gr

Post Tags
Share Post