Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Νέο μουσείο και αναστηλώσεις στις Αιγές

Το παλάτι του Φιλίππου: Φωτορεαλιστική αναπαράσταση των έργων μερικής αναστήλωσης

Το παλάτι του Φιλίππου: Φωτορεαλιστική αναπαράσταση των έργων μερικής αναστήλωσης

 

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς η δημιουργία το νέου Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και η μερική αναστήλωση του παλατιού του βασιλιά Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γνωστό ως το «ανάκτορο των Αιγών», λίγα χιλιόμετρα από τη Βέροια της Ημαθίας και σε πολύ κοντινή απόσταση από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

«Τα εγκαίνια του Πολυκεντρικού Μουσείου θα γίνουν στο τέλος του 2017, τότε που συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη μεγάλη ανακάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου», ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, καθώς στις 8 Νοεμβρίου του 1977 ο καθηγητής Ανδρόνικος και η ομάδα του βρέθηκαν μπροστά σε ένα αρχαιολογικό εύρημα που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, έναν ασύλητο μακεδονικό τάφο που μέσα σε ολόχρυση λάρνακα φυλάσσονταν για αιώνες τα οστά του βασιλιά Φιλίππου.

Το νέο μουσείο συνολικής επιφάνειας 5,5 στρ. κατασκευάζεται σε οικόπεδο έκτασης 140 στρ., σε απόσταση 1 χλμ. από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και περίπου 2 χλμ. από το ανάκτορο των Αιγών.

Στο κτήριο θα βρίσκεται και η έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη», με 304 ψηφιακά εκθέματα.

Παράλληλα, υπάρχει ένα αμφιθέατρο 150 θέσεων, για τις ανάγκες συνεδρίων και ημερίδων, πωλητήριο απέναντι από την είσοδο, καφέ – εστιατόριο, αίθουσα για εκπαιδευτικά προγράμματα, ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος και εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα μέσα.

Επιπλέον, προχωράει η μερική αναστήλωση του ανακτόρου των Αιγών και στο τέλος του καλοκαιριού θα δοθεί στο κοινό ένα μικρό τμήμα του, ενώ θα είναι πλήρως επισκέψιμο το 2023, καθώς, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με άλλα 10 εκατ. ευρώ.

Χτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου (359 – 336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο, καθώς καταλαμβάνει έκταση 12,5 στρέμματα, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα, το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας. Δεν ήταν απλά το σπίτι του βασιλιά, αλλά το κέντρο διοίκησης, που απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες των Αιγών. Στο περιστύλιό του, συγκεντρώνονταν περίπου 4.000 άτομα.

Πηγή: www.ethnos.gr

Φωτογραφία: www.in.gr