Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη

Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται με τη δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη προκειμένου να αναδειχθούν οι θησαυροί που έχουν έλθει στο φως στις ανασκαφές του ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού αυτού χώρου.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ξεκινούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η πρώτη φάση του προϋπολογισμού των οποίων, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από κοινού από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η ίδρυση του νέου μουσείου αναγνωρίζεται ως αναγκαιότητα και προτεραιότητα καθώς θα συμβάλει στην προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Μεσσήνης, στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και στην περαιτέρω αναβάθμισή της ως πολιτιστικού προορισμού.

Συγχρόνως, θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο μουσείο θα ανεγερθεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης υπέρ του Υπουργείου Πολιτισμού για το σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες μέχρι επιπέδου εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή του κτηρίου, καθώς και η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.

 

Αρχαία Μεσσήνη

Μέχρι να ανασκαφεί αυτή η καταπράσινη κοιλάδα στο τέλος της δεκαετίας του 1980, είχαμε μόνο τα γραπτά του ιστορικού Παυσανία (ο οποίος την επισκέφθηκε το 155 – 160 μ.Χ.) ως κύρια αναφορά στην Αρχαία Μεσσήνη.

Τώρα μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας την πόλη που γνώρισε και ο ίδιος, όταν βρισκόταν στο απόγειό της τον 4ο αιώνα π.Χ., κατά τη λήξη της σπαρτιατικής κυριαρχίας.

Όμως, τι κάνει αυτό το αρχαιολογικό μνημείο της Πελοποννήσου τόσο ιδιαίτερο;

Το γεγονός ότι καμία μεταγενέστερη πόλη δεν χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας Μεσσήνης.

Έτσι μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε έναν από τους πιο πλήρεις και καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα που περιλαμβάνει ένα θέατρο χωρητικότητας 10.000 θέσεων, ένα στάδιο, ένα γυμναστήριο, πύλες, ναούς και κτήρια σχεδιασμένα σε ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα.

 

Σημείωση: Η φωτογραφία και οι πληροφορίες για την αρχαία Μεσσήνη είναι από το: www.mythicalpeloponnese.gr