Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων σε λίγο ανοίγει τις πύλες του

Το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου των Χανίων έχει ήδη ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και πλέον βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι εργασίες εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων -το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Φραγκίσκο έκλεισε οριστικά το Σεπτέμβριο 2020- εμβαδού 6.000 τ.μ., έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Χαλέπας, αποτελώντας ήδη ένα δυναμικό τοπόσημο για την πόλη.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός των αποθηκών χρηματοδοτήθηκε με 3.300.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία μέσα στο χρόνο, που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο, την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους.

Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικούς άξονες, περιλαμβάνει πλήθος νέων εκθεμάτων, που για πρώτη φορά βγαίνουν από τις αποθήκες, ενώ δεν φείδεται των ψηφιακών μέσων, ώστε η έκθεση να γίνεται περισσότερο κατανοητή και ελκυστική στους επισκέπτες της.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, πραγματοποίησε αυτοψία στο νέο Μουσείο.

Μετά την αυτοψία σε όλους τους χώρους του Μουσείου, η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:

«Ένα ακόμη νέο μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων σε λίγο ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους. Περισσότερα από 3.500 αντικείμενα συγκροτούν την έκθεση του Μουσείου, εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά. Οι εργασίες για την έκθεση ακολουθούν πιστά το χρονοδιάγραμμα και το Μουσείο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Το Μουσείο παρέχει μεγάλους χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Τα Χανιά αποκτούν έναν επιπλέον χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media