Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Ναυάγιο του 1749 θα μετατραπεί σε υποβρύχιο μουσείο στο Άμστερνταμ

Μια θυελλώδη νύχτα τον Ιανουάριο του 1749, το ολλανδικό πλοίο με το όνομα «Άμστερνταμ» της εταιρείας Dutch East India, ναυάγησε ανοικτά των ακτών του Χάστινγκς, το οποίο είναι κωμόπολη κοντά (νότια) στο Λονδίνο.

Πριν βυθιστεί το πλοίο, πλήρωμα και επιβάτες κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά χωρίς να κινδυνέψουν.

Έκτοτε, παραμένει μέσα στο βυθό της θάλασσας.

Το διατηρημένο φορτίο του όμως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψει κανείς την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Άμστερνταμ το 18ο αιώνα.

Σήμερα, μια ομάδα που αποτελείται από τον αρχαιολόγο της πόλης του Άμστερνταμ Jerzy Gawronski, τις εταιρείες Deloitte και Mammoet, τα ναυπηγεία VEKA και το αρχιτεκτονικό γραφείο ZJA, έχει αναλάβει το σχεδιασμό και τη μετατροπή του ναυαγίου σε υποβρύχιο μουσείο το οποίο θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το ναυάγιο δεν ενδείκνυται για υποβρύχια αρχαιολογία, καθώς είναι βυθισμένο στην άμμο και τη λάσπη της παραλίας.

Για αυτό η νέα πρόταση περιλαμβάνει μια ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή διάσωσης που θα ανυψώσει το ναυάγιο και θα το μεταφέρει στο Άμστερνταμ.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Στη συνέχεια, θα μελετηθεί όντας μέσα στο νερό, σε μια αποβάθρα με διαφανή παράθυρα.

Όταν αγκυροβοληθεί στην επιλεγμένη τοποθεσία, οι τεχνικοί θα εγκαταστήσουν έναν θόλο στην αποβάθρα του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική εγκατάσταση και χώρος για επισκέπτες.

Ο συνδυασμός τεχνολογίας και πολιτιστικής κληρονομιάς που οργανώνεται με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να παρουσιάσει μια νέα ιστορία του Άμστερνταμ και του ολλανδικού αποικιακού παρελθόντος.

 

Πηγές: www.ert.gr, www.naftemporiki.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Share Post