Κυριακή 16 Μαϊου 2021

Μυτιλήνη: Αύξηση ρεκόρ των τουριστών από την Τουρκία

Το φετινό Ιούνιο καταγράφηκαν 6.315 αφίξεις Τούρκων στη Μυτιλήνη, υπερδιπλάσιες από τον Ιούνιο του 2016 (2.938), σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

Η εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2017 συνολικά είναι εξαιρετικά αισιόδοξη με 13.624 αφίξεις, όταν η αντίστοιχη περίοδος του 2016 ήταν 7.236 και το 2015 10.215 αφίξεις.

Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω ρεκόρ Ιουνίου διέψευσε όλες τις προβλέψεις περί μειωμένων αφίξεων της τάξεως του 30% λόγω του σεισμού. Ειδικά μετά τις 12 Ιουνίου και τα 6,3 Ρίχτερ, οι τουριστικοί πράκτορες είχαν απανωτές ακυρώσεις αφίξεων γκρουπ από την Κωνσταντινούπολη. Από τις 15 Ιουνίου και μετά, όμως, όταν και έκλεισαν τα σχολεία, σημειώθηκαν πολλές αφίξεις μεμονωμένων Τούρκων, με αποτέλεσμα μάλιστα να μην υπάρχουν διαθέσιμα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

«Αρκετοί Τούρκοι πλέον γνωρίζουν τη Λέσβο και εκτιμώ ότι τα πλεονεκτήματά της πρέπει να προβάλλονται, ότι συνιστάται για οικογενειακό τουρισμό, είναι ασφαλής προορισμός, έχει χαμηλούς ρυθμούς», αναφέρει το μέλος της τοπικής κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», Στρατής Πόθας, που επισημαίνει ότι ένα άλλο στοιχείο που εκτιμούν ιδιαίτερα οι Τούρκοι επισκέπτες είναι η τοπική γαστρονομία: «Οι μεγάλες μερίδες, το νόστιμο – ποιοτικό φαγητό σε χαμηλές τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους Τούρκους σε σχέση με τα δικά τους τουριστικά θέρετρα, όπως είναι η Ασος, το Μοσχονήσι και ο Τσεσμές».

Για τη σπουδαιότητα του τουρκικού ρεύματος στην τοπική οικονομία, μίλησε πρόσφατα και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ζητώντας να αναστηλωθεί το Γενί Τζαμί και το Αρχαίο Λουτρό να είναι επισκέψιμα: «Οι χώροι παραμένουν κλειστοί σε μια περίοδο που υπάρχει ρεύμα Τούρκων τουριστών που αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική μας ελπίδα».

Την αισιόδοξη εικόνα σε σχέση με τις αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο έρχεται να εμπλουτίσει και η νέα γραμμή, Πέτρας – Αϊβαλί με το ταχύπλοο «Esref Jale» της εταιρείας Jalem Tur.

Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στη μία ώρα και ένα τέταρτο, ενώ το ταχύπλοο μπορεί να μεταφέρει 173 επιβάτες, πραγματοποιώντας δύο δρομολόγια την εβδομάδα, με εισιτήριο 30 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Ανθής Παζιάνου στο kathimerini.gr