Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Μυτιλήνη: Με «όπλο» την κουζίνα της προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τουρισμό

Τα τελευταία δύο χρόνια η Μυτιλήνη έγινε η «κεντρική πύλη» εισόδου προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας, καθώς πάνω από 1.000.000 πέρασαν από το νησί και παραμένουν σε αυτό σήμερα σχεδόν 4.000.

Όμως η φήμη που απέκτησε το νησί, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των τουριστών από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μόλυβος που το 2016 ο τουρισμός είχε μείωση έως και 70%, ενώ φέτος αναμένεται αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 20%. Η χρονιά φυσικά φέτος είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά απέχει πολύ από την περίοδο πριν την προσφυγική κρίση.

Η κουζίνα του νησιού και οι παραδοσιακές συνταγές της που «χάνονται στα βάθη των αιώνων», όσο και τα τοπικά προϊόντα, είναι ένα σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα της τοπικής κοινωνίας για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον τομέα του τουρισμού.

Πριν από λίγες ημέρες στο Μόλυβο πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ γεύσεων του νησιού, με τον τίτλο Lesvos food fest και προσέλκυσε πολύ κόσμο ο οποίος ήθελε να δει από κοντά το γαστρονομικό πλούτο της Μυτιλήνης.

Από τα σπιτικά ζυμαρικά, τις πίτες, τα θαλασσινά της περιοχής, με κορυφαία τη σαρδέλα Καλλονής, μέχρι τα «γεμάτα» τα τοπικά αμυγδαλωτά, η κουζίνα της Μυτιλήνης είναι μέρος του πολιτισμού και του ιδιαίτερου χρώματός της.

Στο φεστιβάλ έγινε επίσης παρουσίαση τοπικών ελαιολάδων, μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων, καθώς και ένα μεγάλο ανοιχτό τραπέζι με τοπικές λιχουδιές απ’ όπου πέρασαν εκατοντάδες κόσμου.

Η Μυτιλήνη επίσης φημίζεται για το ούζο της. Δυνατό, ελαφρύ, πολύ αρωματικό, πολλαπλής απόσταξης, οι επιλογές πολλές από τις αρκετές ποτοποιίες του νησιού τις οποίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί και να δοκιμάσει όχι μόνο ούζο, αλλά και διάφορα άλλα τοπικά ποτά.

Το Lesvos food fest, που οργανώθηκε από το Φορέα Τουρισμού του Μολύβου, στον οποίο συμμετέχουν επαγγελματίες από την τοπική κοινωνία και το σωματείο των εστιατόρων, ήταν για φέτος μια προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης του τουριστικού ενδιαφέροντος για το νησί.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Κώστα Πλιάκου στο cnn.gr.