Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες

Στη φάση της υλοποίησής του πλησιάζει η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος (φωτορεαλιστικές απεικονίσεις) στη Θεσσαλονίκη. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου μουσείου που θα κοστίσει περίπου 23.000.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το γερμανικό κράτος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες.

Η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί είναι πολύ κοντά στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης και είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς από εκεί αναχώρησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα του Άουσβιτς.

Καλύπτει συνολική έκταση 3.300 τ.μ. η οποία ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ και έχει παραχωρηθεί στην Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την ανέγερση του μουσείου.

 

 

Σύμφωνα με τις μελέτες των αρχιτεκτονικών γραφείων που ανέλαβαν το έργο, το κτήριο του μουσείου θα αποτελείται από έναν οκταγωνικό πύργο ύψους 32 μέτρων, έξι ορόφων, ο οποίος θα περιλαμβάνει μικρό πάρκινγκ και αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο, στην είσοδο ένα καφέ και ένα μεγάλο αμφιθέατρο στο ισόγειο, τη μόνιμη συλλογή στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο, το αρχείο στο δεύτερο και στον τρίτο όροφο, περιοδικές εκθέσεις που θα φιλοξενούνται στον τρίτο όροφο, εκπαιδευτικές αίθουσες στον τέταρτο, γραφεία στον πέμπτο και εστιατόριο στον έκτο.

Το νέο μουσείο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, των μαθητών και σπουδαστών, των πολιτών με τριτοβάθμια εκπαίδευση που ενδιαφέρονται για την έρευνα και για το εβραϊκό αρχείο, την εβραϊκή διασπορά, τους Εβραίους τουρίστες και γενικά όλους τους ξένους και τους Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη και τα μνημεία της.

Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν τις 75.000 το πρώτο έτος και να ξεπεράσουν τις 110.000 στο τρίτο έτος λειτουργίας.

Στο σχεδιασμό έχει ληφθεί υπόψη η πλούσια ιστορία του εβραϊκού παρελθόντος της πόλης, από το 140 π.Χ. έως και σήμερα.

 

Πηγή: www.parallaximag.gr