Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αποδίδεται στο κοινό το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι

Από το Μάιο του 2021 αποδίδεται σταδιακά στους επισκέπτες το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο Μοναστηράκι, όπως δήλωσε χθες (29/12), η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε από κοινού με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Η αποκατάσταση των κτηρίων που συνθέτουν το συγκρότημα των 18 κτηρίων, που συναποτελούν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε οριστικά το 2018 με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007 – 2013.

Ως συνεχιζόμενο έργο εντάχθηκε, το 2015, η υλοποίηση της έκθεσης του Μουσείου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Τα 18 κτήρια συναποτελούν μία γειτονιά της Αθήνας, έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης.

Από το Μάϊο προγραμματίζεται να αποδοθούν στο κοινό το Τζαμί Τζισταράκη, το κτήριο Κ, το κτήριο Γ και το κτήριο Ε.

Στο Τζαμί θα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου, από την ίδρυσή του, το 1918, με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από το σύνολο των Συλλογών του Μουσείου.

Το κτήριο Κ θα ανοίξει την πύλη του με τη φιλοξενία της πρώτης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων.

Το κτήριο Γ1 θα φιλοξενεί την έκθεση για την ταυτότητα των Ελλήνων, ενώ στο Γ2 θα παρουσιάζεται η ιστορία της Πλάκας και του οικοδομικού τετραγώνου που συγκροτεί το Μουσείο.

Στο κτήριο Ε, αφιερωμένο στην ψυχαγωγία της εποχής, θα παρουσιάζεται η μεγάλη συλλογή του Μουσείου από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών.

Στα κτήρια αυτά έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προθηκών, ενώ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Ως το τέλος Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του εσωτερικού του εκκλησιδίου του Αγίου Ελισσαίου.

Η μελέτη για την παρουσίαση των ψηφιακών εκθεμάτων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του Μουσείου στα δύο κτήρια διοίκησης, όπως έχει προβλεφθεί.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media