Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

«ΜΟΡΙΑΣ ‘21»: Μαθαίνουμε για την ιστορία μέσα από ψηφιακά εκθέματα και τοιχογραφίες

Δυναμικά συνεχίζεται το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στην Πελοπόννησο με εμπειρίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Ιστορία και την Τέχνη:

Τρισδιάστατα Πολυμεσικά Ψηφιακά Εκθέματα και Δημόσιες Τοιχογραφίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών  ξεδιπλώνουν για τους επισκέπτες του Μοριά το αφήγημα της Επανάστασης του 1821!

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

ΙΣΤΟΡΙΑ – «Το Ταξίδι Ενός Έθνους»

Η δράση «Το Ταξίδι Ενός Έθνους» μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο που κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη, μέσα από τρισδιάστατα πολυμεσικά εκθέματα που μας φέρνουν σε άμεση επαφή με την ιστορία, έτσι όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν την είχαμε βιώσει!

Πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παρουσιάζουν σημαντικές στιγμές για την κάθε πόλη ζωντανεύουν ψηφιακά, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και οπτικοακουστικών μέσων και με παράλληλη αφήγηση των γεγονότων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους. Χάρη στον τεχνολογικά προηγμένο τρόπο προβολής και αφήγησης, οι επισκέπτες βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης, ζώντας την ένταση της μάχης και τη συγκίνηση του αγώνα για την ελευθερία!

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, δημιουργήθηκε η σπονδυλωτή έκθεση Ελληνικών ενδυμασιών «Ο Μοριάς της Ελευθερίας», που παρουσιάζει παραδοσιακές τοπικές φορεσιές της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

 

Πληροφορίες για τα ψηφιακά εκθέματα παρακάτω:

Ψηφιακό Έκθεμα στην Πύλο: Στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στην Πύλο, ζωντανεύει ο πίνακας «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου» του ζωγράφου George Philip Reinagle, που εκτίθεται στο National Maritime Museum Greenwich London.

Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00 καθημερινά.

 

Ψηφιακό Έκθεμα στην Καλαμάτα: Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», ζωντανεύει ο  πίνακας «Δοξολογία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα» του  Ευάγγελου Δράκου, που εκτίθεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας.

Ώρες λειτουργίας: 9.00 – 13:00 & 17:00  20:00 καθημερινά.

 

Ψηφιακό Έκθεμα στην Τρίπολη: Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ζωντανεύει ο πίνακας «Ο Παναγιώτης Κεφάλας σηκώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς» του Peter Von Hess, που εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 21:30. Ανοικτό και τα Σαββατοκύριακα, 10.00 – 21.30, σε εορτές & επετείους όλη την ημέρα. Επισκέψιμο μετά τις 23 Ιουλίου.

Ψηφιακό Έκθεμα στο Ναύπλιο: Στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, την Πρώτη Βουλή των Ελλήνων, ζωντανεύει ο πίνακας «H Άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο», άγνωστου ζωγράφου, που εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ώρες λειτουργίας: 9.00 – 13.30, 18.00 – 21.00. Επισκέψιμο από τα τέλη Ιουλίου.

Ψηφιακό Έκθεμα στην Ανατολική Μάνη: Στο Παλιό Δημαρχείο Αρεόπολης ζωντανεύει ο πίνακας «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόκριτος της Μάνης, κηρύσσει την Επανάσταση στη Μεσσηνία» – Λιθογραφία του Peter von Hess, Μόναχο, 1852. Η λιθογραφία εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η έγχρωμη απεικόνισή της στο Μουσείο Μπενάκη.

Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.00, 18.00 – 21.00. Ανοικτό και τα Σαββατοκύριακα, σε εορτές & επετείους.  Το έργο θα είναι επισκέψιμο εντός Αυγούστου – ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες στο site του προγράμματος.

Η δράση «Tο ταξίδι ενός Έθνους» υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρίας Melis Blocks, της εταιρίας MYTILINEOS, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου και της KOUROS Maritime Enterprises, σε συνεργασία με αντίστοιχους Δήμους της Πελοποννήσου.

 

ΤΕΧΝΗ – «Τα Πρόσωπα της Επανάστασης»

Περνώντας από τις πόλεις του Μοριά, συναντά κανείς πορτρέτα των μεγάλων αγωνιστών της επανάστασης που έχουν δημιουργηθεί από την  Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Αυτή τη φορά όχι σε κάποιο μουσείο, αλλά πλήρως εναρμονισμένα με την πόλη, πάνω σε κτήρια και δρόμους.

Στο πλαίσιο της δράσης «Τα Πρόσωπα της Επανάστασης», νέοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες με θέμα την Επανάσταση και τους Ήρωές της.

Οι τοιχογραφίες σε Πύλο, Τρίπολη, Μεσσήνη, Τριφυλία, Μονεμβασιά, Καλαμάτα, Ναύπλιο και Αρεόπολη έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ αυτή της Κορίνθου θα είναι έτοιμη έως τις 23 Ιουλίου και της Καρδαμύλης στις 25 Ιουλίου.

 

Οι τοιχογραφίες του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21:

  • Καλαμάτα: Πορτρέτα του Πετρόμπεη, του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά, του Παπατσώνη και του Αναγνωσταρά.
  • Ναύπλιο: Πορτρέτα του Καποδίστρια και Κολοκοτρώνη.
  • Κόρινθος: Πορτρέτο του Κολοκοτρώνη στην Ακροκόρινθο.
  • Τρίπολη: Πορτρέτο του Κολοκοτρώνη να εισέρχεται στην πόλη έφιππος, ενώ στα τείχη ανεβαίνει ο Παναγιώτης Κεφαλάς.
  • Πύλος: Πορτρέτο των τριών Ναυάρχων: Κόδριγκτων, Χέυδεν, Δεριγνύ.
  • Ανατολική Μάνη: Πορτρέτο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
  • Δυτική Μάνη: Πορτρέτο του Πετρόμπεη με τον Νικηταρά.
  • Μονεμβασιά: Εικαστική αποτύπωση της παράδοσης του κάστρου, με τα κλειδιά της, στον Αλέξανδρο Καντακουζηνό
  • Τριφυλία: Πορτρέτο του Αμβρόσιου Φραντζή με τους τέσσερις τόμους της Ιστορίας του.
  • Μεσσήνη: Πορτρέτο των Κολοκοτρώνη και Ιμπραήμ αντικρυστά, με κομμένες ελιές στη μέση, μαζί με τα λόγια του Κολοκοτρώνη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

Τελεί υπό την αιγίδα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με αντίστοιχους Δήμους της Πελοποννήσου. Στόχος της δράσης είναι η κάθε τοιχογραφία να απεικονίζει πρόσωπα ή γεγονότα που συνδέονται με την πόλη.

Όλα τα εκθέματα εμπλουτίζουν τις 21 θεματικές διαδρομές  του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες  δράσεις, από τους άξονες Γαστρονομία και Φύση.

Προτεινόμενες τριήμερες, πενθήμερες και επταήμερες διαδρομές είναι διαθέσιμες στη ιστοσελίδα του προγράμματος www.morias21.com

Με τη συμμετοχή πάνω από 74 ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών, η πρωτοβουλία «ΜΟΡΙΑΣ 21» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου – Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821 – 2021».

 

ΜΟΡΙΑΣ ’21

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες.

Το ΜΟΡΙΑΣ ’21 είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και το ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με τέσσερις άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση.

Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με το συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου.

Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media