Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Μιχάλης Βλατάκης (τουριστικοί πράκτορες Κρήτης): «Περιμένουμε για το 2019 μια σταθεροποιητική σεζόν»

 

Προβληματισμός επικρατεί στην τουριστική αγορά για τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δείχνουν μείωση 7% στον αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για τη χώρα μας, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,3 εκατ. θέσεις λιγότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό για το 2018.

Όμως πως θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν στην Κρήτη το 2019;

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, απαντάει: «Στο Ηράκλειο είναι ελάχιστη η μείωση των προγραμματισμένων θέσεων και προσεγγίζει κοντά στο 1%. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι tour operators έχουμε προγραμματίσει τις ίδιες πτήσεις όπως και πέρυσι. Στα Χανιά, υπάρχει μια μείωση της τάξης του 14%, που πιστεύουμε ότι θα αναπληρωθεί με άλλο τρόπο. Ο άλλος τρόπος είναι ότι, όταν προγραμματίζεις πολλές πτήσεις, μετά έχεις περισσότερα κενά. Όταν είναι λιγότερες οι πτήσεις, είναι περισσότερο γεμάτες. Πιστεύουμε ότι δε θα είναι τόσο πολύ μειωμένος ο αριθμός των επισκεπτών στα Χανιά. Η δική μας αίσθηση είναι ότι οι θέσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Κρήτη είναι περίπου οι ίδιες όπως με πέρυσι. Δείχνει να υπάρχει μια μείωση ενδιαφέροντος προς το παρόν, αλλά περιμένουμε ότι θα είναι μια σταθεροποιητική σεζόν, μετά και από τις συνεχείς αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί φέτος θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο “last minute”».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, οι βασικοί λόγοι που οδηγούν φέτος στη μείωση του προγραμματισμού των θέσεων μεταξύ άλλων είναι, το ενδεχόμενο να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, γεγονός που έχει «παγώσει» τις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά, η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού με πολύ ανταγωνιστικές τιμές και η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

«Έχουν επηρεάσει τη μείωση του προγραμματισμού των θέσεων σε σημαντικό βαθμό οι παραπάνω παράγοντες. Πρέπει να κοιτάξουμε τα του οίκου μας, όμως, και πρέπει να στέψουμε το ενδιαφέρον μας στον τουρισμό μας, ακόμη κι όταν οι γείτονες μας πηγαίνουν καλά και όχι μόνο όταν δεν πάνε καλά. Αυτό θέλει δουλειά και δε θέλει θριαμβολογίες», συμπληρώνει ο κ. Βλατάκης.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Νίκου Κοσμαδάκη στο neakriti.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram