Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Μέτρα που εξετάζονται στο πλαίσιο υγειονομικών κανόνων για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων

 

Με ποιους υγειονομικούς κανόνες (υγειονομικά πρωτόκολλα) θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι τουριστικές και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζονται μια σειρά από μέτρα, όπως περιορισμοί στις κρατήσεις και στα δωμάτια που θα λειτουργούν, συνεχής υγειονομικός έλεγχος του προσωπικού, πρωτόκολλα ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους, ξαπλώστρες σε παραλίες και πισίνες σε απόσταση, τραπεζοκαθίσματα σε εστιατόρια – café – bar επίσης σε απόσταση κ.ά.

Όπως μάλιστα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ποσοστό των ξενοδοχείων που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν φέτος, πέρα από τις πληρότητες και τις προοπτικές βιωσιμότητας, εξαρτάται και από το κατά πόσο θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτήματα όπως «πώς θα επηρεάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες στα ξενοδοχεία;», «πώς θα αντιμετωπίζουν στο εγγύς μέλλον τα ξενοδοχεία έναν άρρωστο πελάτη;», «είναι έτοιμα να σταθούν στις απαιτήσεις μιας νέας εποχής, όπου η υγιεινή μπαίνει σε πιο στενό πλαίσιο;», θα απαντήσει η έρευνα που εκπονεί το εργαστήριο TourLab του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στο οποίο Διευθυντής είναι ο Καθηγητής Τουριστικού Μάρκετινγκ, Ευάγγελος Χρήστου, με σκοπό να δώσει τα «εργαλεία» ώστε να κερδίσουν τα ξενοδοχεία το χαμένο έδαφος, επενδύοντας στη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ασφαλούς για τον πελάτη περιβάλλοντος.

Στη μελέτη αυτή θα προτείνεται ο επανασχεδιασμός της στρατηγικής των επιχειρήσεων στο θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας, υιοθετώντας περισσότερο αυστηρά μέτρα.

Πηγές: www.capital.gr, www.ethnos.gr, www.amna.gr


Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ξενοδοχεία της Κίνας και της Ασίας γενικότερα, μεταξύ άλλων:

1. Γίνεται θερμομέτρηση σε πελάτες και προσωπικό.

2. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών για τους πελάτες και το προσωπικό.

3. Σε πολλές περιπτώσεις μετά την αναχώρηση των πελατών από τα δωμάτια, εκτός ότι γίνεται σχολαστική καθαριότητα, δεν νοικιάζονται για μία ημέρα για προληπτικούς λόγους.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις του τομέα στη χώρα μας, ακούγεται ότι στις κουζίνες θα κυκλοφορούν όλοι με ποδονάρια, τέλος οι μπουφέδες στα εστιατόρια, μόνο a la carte.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post