Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Μετέωρα: Εκεί που το ανθρώπινο ενώνεται με το θείο

Οδηγώντας στη μεγάλη ευθεία που οδηγεί από τα Τρίκαλα στην Καλαμπάκα, το βλέμμα σου δεν γίνεται να μην μείνει πάνω στους πελώριους βράχους.

Όσο πλησιάζεις, οι όγκοι μεγαλώνουν και ήδη από μακριά καταλαβαίνεις πόσο επιβλητικό τοπίο θα αντικρίσεις φτάνοντας στα Μετέωρα.

Τα Μετέωρα απέχουν 358 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 238 από τη Θεσσαλονίκη.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ως «κολόνες του ουρανού» χαρακτηρίζει η UNESCO τα σκουρόχρωμα κάθετα βράχια που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα και το χωριό Καστράκι.

Αυτό το δύσβατο και απόκοσμο μέρος επέλεξαν μοναχοί για να ζήσουν, αρχικά τον 11ο αιώνα και πολύ περισσότερο από τον 14ο αιώνα και μετά.

Προστατευόμενα από το δίκτυο Natura 2000, αλλά και ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τα Μετέωρα καλύπτουν μια έκταση περίπου 30 χιλιομέτρων και αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.

Σήμερα είναι επισκέψιμες έξι μονές, χτισμένες όλες με εντυπωσιακό τρόπο πάνω στα βράχια.

Οι Μονές Ρουσάνου, Αγίου Στεφάνου, Μεγάλου Μετέωρου, Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και Βαρλαάμ θα σας εντυπωσιάσουν με την αρχιτεκτονική τους και με τον πλούτο των εκθεμάτων τους.

Η περιοχή των Μετεώρων συγκεντρώνει επισκέπτες από όλον τον κόσμο που θέλουν να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της αναρρίχησης ή καταρρίχησης (rappel) στους απότομους και κάθετους βράχους των Μετεώρων.

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που θέλουν απλά να χαρούν την πεζοπορία και την ανάβαση, ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια μοναχών ανάμεσα στα μοναστήρια.

Τα Μετέωρα διαθέτουν δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, πολλές από τις οποίες είναι αρκετά δύσκολες και αποτελούν πρόκληση και για τους πιο έμπειρους του αθλήματος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα Μετέωρα είναι από τους πιο δημοφιλείς αναρριχητικούς προορισμούς.

Η αναρρίχηση εδώ είναι μια παλιά ιστορία, ξεκινώντας από τους πρώτους μοναχούς που βρέθηκαν στην περιοχή, τους βοσκούς και τους κυνηγούς και συνεχίζοντας με τους πρώτους ξένους αναρριχητές που άρχισαν να έρχονται στα Μετέωρα τη δεκαετία του 1970 και ξεκίνησαν να ανοίγουν διαδρομές.

 

Πεζοπορία
Γεμάτη μονοπάτια είναι η περιοχή, εύκολα και δύσκολα. Η πεζοπορία στα Μετέωρα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα περπατάτε κάτω από τον ήλιο ανάμεσα από τις μονές και τους θεόρατους βράχους.

Υπάρχουν πολλές διαδρομές που διέρχονται μέσα από δάσος ή που συνδυάζουν το περπάτημα κάτω από δέντρα με την επίσκεψη σε μοναστήρια και τη φανταστική θέα στην Καλαμπάκα.

Επιλογές για διαμονή και φαγητό θα βρείτε στην Καλαμπάκα και στο Καστράκι.

 

Πηγή: www.travel.gr
Φωτογραφίες: www.infotouristmeteora.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post