Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Μελέτη του SETE Intelligence για τους τουρίστες από το εξωτερικό το 2016

Μελέτη με τίτλο: «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;», εκπόνησε το SETE Intelligence, στην οποία αναλύεται ο εισερχόμενος τουρισμός ανά Περιφέρεια και ανά αγορά (χώρα) το 2016.

Οι Περιφέρειες με το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από το εξωτερικό, ήταν το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά.

Λόγω των διαφορετικών αγορών που δέχεται η κάθε Περιφέρεια και του διαφορετικού προφίλ των επισκεπτών, αν και η Κεντρική Μακεδονία έχει το μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη υπερτερούν σε αριθμό διανυκτερεύσεων και εισπράξεων (έσοδα).

Σε έσοδα επίσης υπερτερεί η Αττική, ενώ μικρή υστέρηση έναντι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τα Ιόνια Νησιά.

Επίσης, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και Ιονίων Νήσων, δέχονται το 82% των αριθμού των τουριστών από το εξωτερικό (28.400.000 στο σύνολο της χώρας), το 85% των διανυκτερεύσεων (190.400.000) και το 88% των εισπράξεων (12.700.000.000 ευρώ).

Από την ανάλυση των αγορών, είναι εντυπωσιακή η παρουσία της γερμανικής και της βρετανικής αγοράς σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες, δεν υπάρχει ούτε μία Περιφέρεια που τουλάχιστον η μία από τις δύο χώρες να μην συγκαταλέγεται στο top-3 των αγορών της Περιφέρειας σε διανυκτερεύσεις και εισπράξεις.

 

 

 

Όμως, αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές είναι η βρετανική, η αμερικάνικη και η κυπριακή.

Επιπλέον, στις τρεις από τις τέσσερις Περιφέρειες που συνορεύουν με Βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι βαλκανικές χώρες.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι από Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία προέρχεται το 39,4% των αριθμού των τουριστών, το 47,8% των διανυκτερεύσεων και το 50,3% των εισπράξεων.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη μελέτη (13 σελίδες) του SETE Intelligence.

Post Tags
Share Post