Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Μελέτη: Η Σαντορίνη δεν αντέχει περισσότερους τουρίστες

 

Οι χιλιάδες τουρίστες που καταφτάνουν καθημερινά την καλοκαιρινή περίοδο στη Σαντορίνη, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του χαρακτήρα και του κοινωνικού ιστού του νησιού, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN Committee) που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι απαραίτητη η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών με στόχο τη διαχείριση και τη ρύθμιση των αυξανόμενων τουριστικών ροών προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες του κορεσμού των αφίξεων για την τοπική κοινωνία», υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως αυτό είναι απαραίτητο και «για τη διατήρηση της εικόνας του προορισμού, την πρόληψη της φθοράς και τη διασφάλιση της ελκυστικότητας του νησιού».

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η μελέτη για τη Σαντορίνη είναι αποκαλυπτικά. Μιλά για 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2017 σε σύγκριση με 3,3 εκατομμύρια το 2012 (αύξηση 66%) και συνολικές αφίξεις 2.000.000 επισκεπτών. Η Σαντορίνη το 2018 είχε 474 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 749.286 επιβάτες, έναντι 406 αφίξεων και 620.570 επιβατών το 2017. Οι αριθμοί αυτοί των επιβατών κρουαζιερόπλοιων σημαίνουν «περισσότερους από 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων ημερησίως με κορυφές έως και 18.000 ατόμων ανά ημέρα κατά την υψηλή περίοδο».

«Το 2017 αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες ημερησίως ανά 100 κάτοικους και 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο». Δείκτες που είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως.

Η ετήσια οικονομική δραστηριότητα από τον τουρισμό στο νησί υπολογίζεται πως ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ. Έχει όμως επιπτώσεις τη διείσδυση τουριστών σε γειτονιές αμιγούς κατοικίας, τον υψηλό αριθμό κρουαζιερόπλοιων, τον υψηλό αριθμό τουριστών ανά κάτοικο, περιβαλλοντικά ζητήματα, τουρίστες που παραπονούνται για τους… τουρίστες, κυκλοφοριακή συμφόρηση και συμφόρηση των δημόσιων συγκοινωνιών.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου στο kathimerini.gr.

Share Post