Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Μελέτη: Ο άτλαντας των ελληνικών νησιών

Tο Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δημιούργησε τον πρώτο «άτλαντα» των ελληνικών νησιών, με επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας το Γιάννη Σπιλάνη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος και το Θανάση Κίζο, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας.

Ο άτλαντας καλύπτει και τα 114 κατοικημένα νησιά της χώρας, δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το χαρακτήρα και την εξέλιξη της νησιωτικής Ελλάδας, τις δυνατότητες και τα σημεία υστέρησης.

Όσον αφορά τον τομέα της φιλοξενίας, η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών κλινών βρίσκεται σε μικρό αριθμό νησιών: στην Κρήτη 164.249, στη Ρόδο 84.942, στην Κω 45.097, στην Κέρκυρα 43.940, στη Ζάκυνθο 28.837 και ακολουθούν η Εύβοια, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Θάσος και η Κεφαλλονιά, που είναι νησιά με περισσότερες από 10.000 κλίνες το κάθε ένα.

Στον αντίποδα υπάρχουν 12 νησιά με λιγότερες από 100 ξενοδοχειακές κλίνες και άλλα 12 νησιά χωρίς κανένα ξενοδοχείο.

Η αύξηση των κλινών είναι πολύ μεγάλη στα μικρά νησιά που γνώρισαν τουριστική ανάπτυξη στη δεκαετία του 2000, όπως είναι το Κουφονήσι, το Μεγανήσι, η Αστυπάλαια, η Τήλος, οι Λειψοί και το Καστελλόριζο (πάνω από 200%) και σε ένα μεγάλο νησί, τη Ζάκυνθο (+116%).

Στον αντίποδα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός νησιών με μείωση των κλινών όπως οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Κύθνος, ο Πόρος, η Νίσυρος, η Αίγινα, το Αγκίστρι, αλλά και η Σάμος, όπου οι μονάδες που έπαψαν να λειτουργούν είναι περισσότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, ο άτλαντας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναδεικνύει την ανάγκη για έναν σχεδιασμό βιώσιμο, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης, που θα «κρατήσει» τον κόσμο στα νησιά και θα εμπλουτίσει την τουριστική «μονοκαλλιέργεια» με νέες, σύγχρονες δραστηριότητες.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Λιάλιου στο kathimerini.gr