Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Μείωση εσόδων στους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό

GREECE17

 

Παρά την αύξηση που παρατηρείται και φέτος στον αριθμό των τουριστών από το εξωτερικό, κατώτερη των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η τουριστική σεζόν για μια σειρά από κλάδους που συνδέονται άμεσα με την πορεία του τουρισμού (εστίαση, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, λιανεμπόριο, ενοικίαση αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής).

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι τουρίστες εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι στα χρήματα που ξοδεύουν από το φαγητό και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέχρι τις αγορές σουβενίρ χαμηλής αξίας.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες από διάφορους κλάδους (εστίαση, εμπόριο κ.ά.) παρότι οι περιοχές τους «βουλιάζουν» από κόσμο τα έσοδά τους είναι αισθητά μειωμένα φέτος, σε ποσοστό που υπερβαίνει ακόμη και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις.

«Πηγή του κακού», σύμφωνα με τους ίδιους είναι η τακτική του all inclusive που ακολουθούν ολοένα και περισσότερο ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της αδυναμίας τους να προσελκύσουν πελάτες με διαφορετικό τρόπο. Τα φθηνά πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν την απεριόριστη κατανάλωση ποτού και φαγητού μέσα στις εγκαταστάσεις τους, όπως λένε, εκτός του ότι προσελκύουν επισκέπτες μικρής οικονομικής επιφάνειας, έχουν ως συνέπεια τη δραστική μείωση των χρημάτων που ξοδεύουν οι τουρίστες στις τοπικές οικονομίες.

Η προσέλκυση καλύτερης ποιότητας επισκεπτών θεωρείται μονόδρομος για να τονωθούν τα έσοδα και να πολλαπλασιασθούν τα οφέλη από την άνοδο του τουρισμού και για τους άλλους κλάδους.

Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των τουριστικών υποδομών, οι οποίες ακόμη υστερούν σε σύγκριση με άλλους προορισμούς στο εξωτερικό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που ανταγωνίζονται την Ελλάδα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Μανέττα στο imerisia.gr

Share Post