Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Μείωση 3,8% στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής το πρώτο εξάμηνο του 2019

 

Με μείωση 3,8% στην πληρότητα, 2,9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Rev Par) και με οριακή αύξηση 1% στη μέση τιμή δωματίου «έκλεισε» το πρώτο εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, ειδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων το εξάμηνο «έκλεινε» αρνητικά και ανά μήνα, σε ποσοστά έως και -8,6%, κάτι που επιβεβαιώνει όσα επισημαίνει η ΕΞΑΑΑ από το τέλος του 2018, κυρίως για την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, όλων των τύπων καταλυμάτων, αλλά και για αλλαγή του κλίματος σε ότι αφορά στη σχέση προσφοράς – ζήτησης.

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η δε μέση τιμή δωματίου και το rev par επίσης παρουσίασαν έντονες «αναταράξεις» από μήνα σε μήνα σημειώνοντας πτωτική πορεία τον Ιούνιο σχεδόν κατά 5%.

Να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος, ο οποίος διατήρησε με οριακή αύξηση 0,9% την πληρότητα του περσινού Ιουνίου, ως καλοκαιρινός μήνας θεωρείται μήνας αιχμής.

Η ΕΞΑΑΑ επισημαίνει πως η Αθήνα δέχεται το μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών (περίπου 8.200.000 επισκέπτες), ως η σημαντικότερη διεθνής «πύλη εισόδου» στη χώρα μας.

Πολλοί εξ’ αυτών συνεχίζουν και προς λοιπούς προορισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια δεν συνάδουν με την τόσο μεγάλη απόκλιση και τις εντυπωσιακά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Επιπλέον, η ΕΞΑΑΑ τονίζει ότι η πολιτεία (ηγεσία Τουρισμού και εμπλεκόμενα Υπουργεία), η τοπική κοινωνία (Περιφέρεια – Δήμοι), αλλά και οι τουριστικοί φορείς, οφείλουν πλέον να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το μείζον ζήτημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα που μαζί με όλα τα παράπλευρα και χρόνια προβλήματα (ασφάλεια – καθαριότητα – ειδική υποδομή κ.λπ.) υποσκάπτουν τη σύγχρονη και ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα της πόλης.

Απαιτείται τουριστικός επανασχεδιασμός, νέοι στόχοι με βάση τις καταγεγραμμένες προτεραιότητες και φυσικά, στρατηγική (μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης) περαιτέρω ανάπτυξης του Τουρισμού της Αθήνας – Αττικής, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΞΑΑΑ.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram