Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Μέχρι το 2020 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της χώρας δεν θα επαρκούν

 

Με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια, καθώς μέχρι το 2020 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της χώρας δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του τουρισμού.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η Κατερίνα Σαντίκου, Managing Director της Workathlon, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο recruiting για πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό.

Στη χώρα μας  όμως το πρόβλημα εντείνουν και άλλοι λόγοι, όπως το μεγάλο κύμα brain drain από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, καθώς σύμφωνα με μελέτη της KPMG ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έφυγαν την περίοδο 2008 – 2016 ανέρχεται σε περίπου 450.000.

«Παρότι μάλιστα το κόστος διαβίωσης σε μια ξένη χώρα είναι υψηλότερο εν συγκρίσει με την Ελλάδα, οι αποκλίσεις στους μισθούς παραμένουν δελεαστικές για τους εργαζόμενους» εξηγεί η κα Σαντίκου. Ενδεικτικά αναφέρει ότι μια διευθυντική θέση στην Ελλάδα μπορεί να έχει αποδοχές έως και 3.000 ευρώ το μήνα εκεί που για παράδειγμα στην Αγγλία ​οι μηνιαίες αποδοχές θα έφταναν τις 6.000 ευρώ. Αντίστοιχα σε χαμηλότερες θέσεις τα 1.000 ευρώ το μήνα της Ελλάδας γίνονται τουλάχιστον 1.500 σε μια χώρα του εξωτερικού.

Πρόσθετη αιτία είναι και η έντονη εποχικότητα του συγκεκριμένου επαγγέλματος, ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, η οποία εμποδίζει τους εργαζόμενους να «επενδύσουν» σε αυτό.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Νίκης Παπάζογλου στο insider.gr.

Share Post