Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μεγάλη μείωση των τουριστών από τη Ρωσία

EOT11

Η μείωση του αριθμού των τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας είναι μέχρι στιγμής πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στο πρώτο πεντάμηνο του 2015 οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 61,6% σε σύγκριση με ίδιο διάστημα του 2014.

Αν και η περίοδος μέχρι το Μάιο δεν είναι καθοριστική για την πορεία της ρωσικής κίνησης, δεδομένου πως ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών (όπως από όλες τις χώρες) καταφθάνει από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, τα πρώτα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Φορείς του τουρισμού θεωρούν πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιστραφεί το κλίμα σε ότι αφορά τους Ρώσους τουρίστες, καθώς στην υστέρηση των κρατήσεων έρχεται να προστεθεί η αύξηση στον ΦΠΑ στην εστίαση.

Από την άλλη όμως, υπάρχει και η αισιοδοξία πως οι προσφορές που γίνονται από πολλά ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα ελληνικά πακέτα, ίσως καταφέρουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ρώσων ταξιδιωτών.

Όμως το ζήτημα της ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ρουβλιού είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας: αν και η ισοτιμία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι το Δεκέμβριο (1 ευρώ προς 62 ρούβλια αντί 1 προς 80 που είχε φτάσει στα τέλη του 2014), πέρσι τον Ιούλιο ήταν 1 προς 45. Οι ελπίδες πάντως δεν είναι πολλές, αφού η μείωση της ρωσικής κίνησης είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή από την αρχή της χρονιάς και στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει το 30%.

Πηγή: www.capital.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Βίκυς Κουρλιμπίνη στο capital.gr

Share Post