Δευτέρα 29 Μαϊου 2023

Μεγάλη επένδυση στον οινικό τουρισμό στο Αμύνταιο της Φλώρινας

 

Δεκαέξι μεγάλα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Αρκαδίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ανάμεσα στα 16 σχέδια βρίσκεται και μεγάλη επένδυση στον οινικό τουρισμό στην περιοχή του Αμυνταίου της Φλώρινας,

Η οινοποιία «Κτήμα ΑΛΦΑ» με τη γνωστή ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρου, Μαυροδάφνης, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Montepulciano, Negro Amaro, Barbera, Μαλαγουζιά, Sauvigon Blanc, Chardonnay & Gewürztraminer από τους αμπελώνες στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας είναι έτοιμη να επενδύσει περίπου 20 – 25 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής της και τη δημιουργία καταλυμάτων σε υπάρχοντα και νέα οινοποιεία.

 

 

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να δημιουργήσει έως 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 300 κατά τη λειτουργία.

Η συνολική επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και το χημικό – οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας, σε υψόμετρο 620 – 710 μέτρα. Η έκτασή του είναι 1.800 στρέμματα.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media