Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Μεγάλη αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το 2022

 

Σε τροχιά ανάκαμψης φαίνεται πως έχει εισέλθει ο κλάδος της κρουαζιέρας, καθώς οι προκρατήσεις για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα περισσότερα ελληνικά λιμάνια το 2022 κινούνται πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Ένας σημαντικός, μάλιστα, αριθμός πλοίων θα αξιοποιήσουν τα λιμάνια ως «home ports», για την έναρξη δηλαδή και τον τερματισμό κρουαζιέρων, με δυνατότητα επιβίβασης ή και αποβίβασης επιβατών.

Στον Πειραιά οι εκτιμώμενες αφίξεις για φέτος ανέρχονται σε 763, όταν το 2019 το λιμάνι είχαν προσεγγίσει 622 κρουαζιερόπλοια.

Μάλιστα περίπου τα 2/3 των συνολικών αφίξεων θα είναι «homeporting».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο έχουν προγραμματιστεί περίπου 250 αφίξεις, έναντι 204 δύο χρόνια πριν και στην Κέρκυρα 489, έναντι 420. Μερίδιο στην κρουαζιέρα διεκδικεί δυναμικά και η Θεσσαλονίκη, η οποία αναμένει 53 αφίξεις, έναντι μόλις έξι το 2019.

Όμως, η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει τις εταιρείες και μία επικίνδυνη μετάλλαξη μπορεί να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα.

Άλλωστε, παρά τις αφίξεις, η επιβατική κίνηση παραμένει σε έναν βαθμό περιορισμένη λόγω των πρωτοκόλλων για την προστασία έναντι του κορονοϊού.

Έτσι, πηγή που δραστηριοποιείται στον κλάδο εκτιμά ότι φέτος η εγχώρια επιβατική κίνηση θα κυμανθεί πιθανότατα κάτω από το 50% της κίνησης που καταγράφηκε το 2019, η οποία είχε υπερβεί τα 5,5 εκατ.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.naftemporiki.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Share Post