Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Oι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στο fast track

Κάτι λιγότερο από επτά χρόνια από τη θέσπιση του πρώτου νόμου για το fast track, το καθεστώς ταχείας αδειοδότησης για τις στρατηγικές επενδύσεις, ελάχιστες από όσες υπήχθησαν σε αυτό το πλαίσιο έχουν ολοκληρωθεί και το χειρότερο, καμία από αυτές δεν έχει τεθεί ακόμη σε παραγωγική λειτουργία.

Ποιες είναι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στο fast track:

1. «Ιτανός Γαία»: Επένδυση η οποία συνάντησε αντιδράσεις αλλά προχωρά είναι της «Ιτανός Γαία» από τη Loyalward (Minoan Group) στη Σητεία της Κρήτης, προϋπολογισμού 267,7 εκατ. ευρώ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) της εν λόγω επένδυσης και τώρα ο επενδυτής βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του έργου.

Η επένδυση εντάχθηκε στο fast track το Δεκέμβριο του 2012, το ΕΣΧΑΣΕ εγκρίθηκε από το ΣτΕ το 2015, οι προσφυγές εκδικάστηκαν το 2016 και η απόφαση εκδόθηκε φέτος.

2. «Kilada Hills»: Αφορά δημιουργία παραθεριστικού τουριστικού χωριού στο νομό Αργολίδας και συμπεριλαμβάνει spa, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, γήπεδο γκολφ και εμπορικά καταστήματα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 418 εκατ. ευρώ. Από το 2015 έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα ΕΣΧΑΣΕ και η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο του έργου.

3. «Κεραμεία Χίου»: Αφορά δημιουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης.

4. «Elounda Hills»: Παραθεριστικό τουριστικό χωριό με ξενοδοχεία, κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, προϋπολογισμού 321,5 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η υποβολή στρατηγικής ΜΠΕ.

5. «RSR Eagle Resort»: Παραθεριστικό τουριστικό χωριό με ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ευεξίας, συνεδριακό κέντρο στην Κάρυστο Εύβοιας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 191 εκατ. ευρώ και επίσης αναμένεται η υποβολή στρατηγικής ΜΠΕ.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Δήμητρας Μανιφάβα στο kathimerini.gr