Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

MEDICAL

 

Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια από τις κατάλληλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την καταπολέμηση της εποχικότητας στην Ελλάδα.

Τα νούμερα διεθνώς για τον ιατρικό τουρισμό είναι τεράστια, όπως και τα έσοδα που χάνει η Ελλάδα από την έλλειψη στόχευσης στον ασθενή τουρίστα, με τουλάχιστον πενταπλάσια δαπάνη σε σύγκριση με τον τουρίστα του μαζικού τουρισμού (ήλιος – θάλασσα). Θεωρητικά, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσεγγίσει μέσα στην επόμενη δεκαετία 400.000 ασθενείς τουρίστες θα μπορούσε να έχει ένα οικονομικό όφελος περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή τα έσοδα παραμένουν αμελητέα.

Με βάση τα στοιχεία του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ), το επίσημο cluster για τον ιατρικό τουρισμό ανέρχεται στα 60 δισ. από τα 3,2 τρισ. δολάρια που αποτιμάται το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας, ενώ για τον τουρισμό ευεξίας ή wellness το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 439 δισ. δολάρια.

«Συνολικά έχουμε μια παγκόσμια αγορά μισού τρισ. δολαρίων, με κύριους αγοραστές τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Αυστρία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της παγκόσμιας αγοράς και το 63% των δαπανών», αναφέρει ο Τάκης Μελέτης, αντιπρόεδρος της Goldair Group και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ. Συνολικά, 30 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο για ιατρική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας κατά μέσο όρο σχεδόν έξι φορές υψηλότερη προστιθέμενη αξία απ΄ ό,τι ο κλασικός τουρισμός.

«Τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη και μπορεί το μερίδιο της Ελλάδας γενικά στον τουρισμό να είναι ικανοποιητικό, στον ιατρικό τουρισμό και την ευεξία όμως τα νούμερα είναι αμελητέα. Η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει μερίδιο από τη μεγάλη πίτα των 500 δισ. δολαρίων, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος δαπανών και ο χρόνος παραμονής των διεθνών ασθενών».

Σύμφωνα με τον κ. Μελέτη: «Οι χώρες – στόχοι για την Ελλάδα είναι η Γερμανία, η Σκανδιναβία και η Ιταλία από την Ευρώπη, η Ρωσία και οι γύρω χώρες, οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και των ΗΠΑ. Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε ακόμη εργαλεία – πρέπει πρώτα να παρουσιάσουμε την Ελλάδα ως ενδεδειγμένο προορισμό για ιατρικό τουρισμό και στη συνέχεια να γίνει μία καμπάνια ενημέρωσης στο εξωτερικό, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα και κοστολογημένα πακέτα ιατρικού τουρισμού για να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Σε αυτό χρειάζεται η συνεργασία της ελληνικής πολιτείας, υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ, καθώς και το υπουργείο Υγείας, ώστε να πείσουν για την αρτιότητα, την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των υπηρεσιών στην παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στα σημεία όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, ήτοι την εξωσωματική γονιμοποίηση, την αιμοκάθαρση, την αποκατάσταση, τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, τα οφθαλμολογικά, την πλαστική χειρουργική, τα παιδιατρικά και τα check up».

Το παράδειγμα της Τουρκίας
Πέρυσι οι Τούρκοι υποδέχτηκαν περίπου 700.000 ιατρικούς τουρίστες. Πολλά Κέντρα Υγείας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιούν τώρα σχεδόν το ήμισυ του τζίρου τους από ξένους ασθενείς. Η ραγδαία ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Τουρκία οφείλεται στα κρατικά κίνητρα, ενώ το 50% – 70% των προωθητικών δράσεων υποστηρίζεται από το κράτος.

Επιπλέον, τον περασμένο Οκτώβριο η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που επισκέπτονται την Τουρκία για θεραπευτικούς λόγους και ταξιδεύουν με την αεροπορική θα μπορούν να έχουν έκπτωση 50% μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών (διαβατήριο, εισιτήριο, πιστοποιητικό καταγραφής εισόδου στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αντίγραφο του τιμολογίου θεραπείας).

Οι Ευρωπαίοι επισκέπτονται την Τουρκία για οφθαλμολογική περίθαλψη, οδοντιατρική θεραπεία, πλαστική χειρουργική, μεταμόσχευση μαλλιών και τεχνητή γονιμοποίηση.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των ιατρικών τουριστών σε 2 εκατομμύρια έως το 2023, εισάγοντας αφορολόγητες ζώνες υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά σχεδιασμένες για τους αλλοδαπούς ασθενείς.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr