Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Με μικρή μείωση αναμένεται να κινηθεί η σεζόν στην κρουαζιέρα

ROYAL

Σε μια χρονιά με ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια τουρίστες, στα ίδια επίπεδα και ίσως με μικρή μείωση αναμένεται να κινηθεί η σεζόν στην κρουαζιέρα, καθώς τα πλοία που προσεγγίζουν είναι λιγότερα, εξαιτίας της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο (Συρία, Αίγυπτος), αλλά μεγαλύτερης δυναμικότητας.

«Το 2014 ίσως έχει λίγο αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το 2013, μεταξύ 2% έως 3%”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες. Η φετινή χρονιά στην κρουαζιέρα θα διαμορφωθεί «στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και με μια μικρή μείωση στις αφίξεις», επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator και εκπρόσωπος του ομίλου της Royal Caribbean International στην Ελλάδα  Ανδρέας Στυλιανόπουλος. Ο ίδιος αναφέρεται στη μετατόπιση της δυναμικότητας της κρουαζιέρας προς Ασία και Αμερική, με βασικούς λόγους το κόστος, τις πληρότητες, αλλά και πιο προσοδοφόρες αγορές, εκτιμώντας ότι το 2016 και 2017 θα είναι καλύτερες χρονιές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2013 οι συνολικοί επισκέπτες κρουαζιέρας ανήλθαν στα 2,4 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 42,9% σε σχέση με το 2012. Αντίστοιχα την περσινή χρονιά οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2012 και άγγιξαν τα 535 εκατ. ευρώ.

«Τα χαμηλά έσοδα οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ μικρό ποσοστό homeporting (αναχώρηση κρουαζιέρων από ελληνικά λιμάνια) στην Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Κόντες.

Αντίστοιχα στην Ιταλία τα έσοδα της κρουαζιέρας ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ, στη Βρετανία στα 2,85 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τους επιβάτες έχουν και πολλά έσοδα από ναυπηγοεπισκευαστικές υπηρεσίες.

Το λιμάνι του Πειραιά είναι το κυριότερο από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας, με συμμετοχή 40,3% στο σύνολο. Ακολουθούν το λιμάνι της Κέρκυρας με 13,4% και το λιμάνι της Σαντορίνης με 8,9% των εισπράξεων.

Πηγή: www.tovima.gr

Φωτογραφία: www.facebook.com/royalcaribbean

Ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=600728

Share Post