Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Λίμνη Πλαστήρα: Το στολίδι της φύσης που «έφτιαξε» ο άνθρωπος

Συνηθίζουμε να λέμε για την τύχη που έχουμε να ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, προικισμένη από τη φύση.

Η Λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι της Θεσσαλίας, είναι μια εξαίρεση σε αυτό. Όχι ότι δεν είναι ένας πανέμορφος τόπος με πανέμορφη φύση, φυσικά είναι.

Αλλά είναι ένας τόπος που δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το ανθρώπινο χέρι συνεργεί στη δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος απαράμιλλης ομορφιάς.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα και φέρει τη σφραγίδα του, αφού από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας και μέχρι το θάνατό του, υποστήριξε και προώθησε με φανατισμό την κατασκευή της, αν και δεν πρόφτασε τη δει.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το φράγμα μήκους 220 μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού).

Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.

Αρδεύουν το Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Aπό τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητα της.

Οι δεκάδες επενδύσεις την τελευταία κυρίως δεκαετία, μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους.

Η βορειοδυτική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα είναι η περισσότερο αναπτυγμένη εξαιτίας της σημαντικά καλύτερης θέας που προσφέρει.

Συγκεκριμένα τα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας είναι το επίκεντρο του τουρισμού στην περιοχή.

 

Πηγή: www.travel.gr

Φωτογραφία: plastiras-ota.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media