Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

«Κύθνος Έξυπνο Νησί»: Το μεγαλύτερο έργο έρευνας και ανάπτυξης που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε ελληνικό νησί

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο «Κύθνος – Έξυπνο Νησί», από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου του νησιού, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν έργα στην Κύθνο, το «Κύθνος – Έξυπνο Νησί» είναι το μεγαλύτερο έργο τεχνολογικής καινοτομίας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στον ελληνικό νησιωτικό χώρο.

Έτσι, για τα επόμενα χρόνια, η Κύθνος θα αποτελέσει ένα «ζωντανό εργαστήρι» σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, θα ενισχύσουν τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ παράλληλα δύναται να στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο.

Οι τεχνολογικές λύσεις που θα εφαρμοστούν θα βοηθήσουν το νησί να εξοικονομήσει ενέργεια και ταυτόχρονα να αυξήσει την πράσινη ενέργεια που παράγει και καταναλώνει, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο τοπίο και την τοπική παράδοση. Θα ενισχύσουν την κυκλική οικονομία, κάνοντας τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων σύγχρονη και αποδοτική, ενώ θα βάλουν στη ζωή ντόπιων και επισκεπτών την ηλεκτροκίνηση.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram