Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Κύθηρα: Το αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» γιορτάζει 50 χρόνια λειτουργίας

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), γνωστοποιεί ότι φέτος το αεροδρόμιο των Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» γιορτάζει τα 50 χρόνια της λειτουργίας του.

Ειδικότερα στις 20 Δεκεμβρίου 2021, συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια, από την πρώτη προσγείωση στον τότε χωμάτινο διάδρομο, του θρυλικού Skyvan της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, «Νήσος Μύκονος», με νηολόγιο SX-BBN.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων, με πρωτοβουλία του αερολιμενάρχη Σταύρου Παϊζάνου και με τη συνεργασία του Δήμου Κυθήρων καθώς και με χορηγίες των τοπικών φορέων και ξενοδόχων του νησιού, πραγματοποιήθηκαν σειρά εκδηλώσεων όπως:

Δωρεάν πτήσεις για κατοίκους του νησιού με αεροπλάνο της Γενικής Αεροπορίας (παράλληλα με επετειακό Fly In της AOPA Hellas 28/08 – 02/09).

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Στο πλαίσιο του επετειακού Fly In της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ. Α. Ο) έγιναν πτήσεις με αερόστατο, πτήσεις με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης (skydiving), με αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), με αετό βουνού, (όλα με συμμετοχή κοινού), παράλληλα με το «ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021» και διεξήχθηκαν με εξαιρετική επιτυχία, με τη συμμετοχή 110 αεραθλητών της ΕΛ. Α. Ο, από επτά διαφορετικά αεραθλήματα και 32 αεροπλάνα (16 έως 19 Σεπτεμβρίου).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση δραστηριοτήτων αερομοντελισμού σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και οι πτήσεις αερομοντελισμού.

Το κοινό προσήλθε στο αεροδρόμιο, τηρώντας αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία, απόλαυσε το «Air Show» και τους αγώνες αερομοντελισμού και αεροπλάνων, υπερελαφρών, ελαφρών και της Γενικής Αεροπορίας.

Επίσης πραγματοποιήθηκε και συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και του συγκροτήματος του στον Αβλέμωνα Κυθήρων.

Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα ανήμερα των γενεθλίων του αεροδρομίου την 20η Δεκεμβρίου 2021.

Στο αεροδρόμιο των Κυθήρων κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς έχουν τοποθετηθεί αναρτήσεις με παραστάσεις και με θεματολογία τα 50 ΧΡΟΝΙΑ – ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ του αεροδρομίου.

Ο Διοικητής της ΥΠΑ Γεώργιος Ι. Δριτσάκος παρέστη και τίμησε με την παρουσία του την τελετή λήξης του «ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021» που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο χώρο του αεροδρομίου.

 

Τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις 50 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του αεροδρομίου των Κυθήρων, συνέπεσαν με την ολοκλήρωση καίριων έργων υποδομής από τη Διοίκηση της ΥΠΑ όπως:

Η αντικατάσταση της κεντρικής μονάδας κλιματισμού, οι αντηλιακές μεμβράνες βιοκλιματικής αναβάθμισης του πύργου ελέγχου, το αναβαθμισμένο αμαξοστάσιο των Πυροσβεστικών Οχημάτων, το απαραίτητο έργο της συντήρησης των προσόψεων και της κεντρικής αίθουσας, καθώς και της δημιουργίας 300 επιπλέον τετραγωνικών μέτρων κλειστών χώρων, από αντίστοιχους ημιυπαίθριους και άλλες απαραίτητες εργασίες για την λειτουργικότητα του κτηρίου του αεροσταθμού, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Μια ακόμα ξεχωριστή διάκριση για το αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» είναι ότι αποτελεί το φιλικότερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα και το δεύτερο φιλικότερο στην Ευρώπη για τη Γενική Αεροπορία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από την AOPA Hellas, η οποία απένειμε και ειδική βράβευση στους υπευθύνους του αερολιμένα.

Όσον αφορά την αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο των Κυθήρων φέτος έχουν διακινηθεί (αφίξεις /αναχωρήσεις) 17.058 επιβάτες το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021.

Η καλύτερη χρονιά από πλευράς επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου ήταν το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 39.584 επιβάτες.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media