Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Κύπρος: «Έρχονται περισσότεροι τουρίστες που ξοδεύουν λιγότερα»

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται, η ροή νέων αφίξεων τουριστών συνεχίζεται, με τη χώρα να καταγράφει απανωτά ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από το συγκεκριμένο τομέα αυξάνονται μεν, αλλά με σημαντικά πιο μικρό ποσοστό σε σχέση με τις αφίξεις, κάτι που καταδεικνύει ότι η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος φθίνει και οι υπηρεσίες που προσφέρονται διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι φέτος η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Να σημειωθεί πως αυτό αποτελεί και τάση των τελευταίων ετών.

Αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι πλέον οι τουρίστες επιλέγουν μεγαλύτερη συχνότητα στις διακοπές τους, αντί μεγάλη περίοδο και αναζητούν φθηνά πακέτα διακοπών, ενώ ο ανταγωνισμός σε σχέση με άλλα γειτονικά τουριστικά θέρετρα είναι μεγάλος (Τουρκία και Αίγυπτος επανέρχονται δυναμικά). Επιπλέον, σημαντικό ενδεχομένως ρόλο διαδραματίζει και η υποτίμηση των νομισμάτων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, όπως για παράδειγμα η πτωτική πορεία που παρατηρείται στο ρωσικό ρούβλι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των τουριστών.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ξεφύγουμε από την απλή καταγραφή της αύξησης των αφίξεων και να προχωρήσουμε στην εις βάθος ανάλυση της ποιότητας των τουριστών που προσελκύουμε ως χώρα, καθώς και το πού καταλήγουν και το τι ξοδεύουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Κύπρο.

 

Πηγή: www.economytoday.sigmalive.com

Post Tags
Share Post