Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Κύπρος: Δημιουργία υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας ήταν ο λόγος επιλογής του μνημείου αυτού για τη δημιουργία του πρώτου υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου στην Κύπρο, από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών), το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Το έργο εντάσσεται στο Interreg Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες θέσεις αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και το μοναδικό τέτοιο χώρο στην Κύπρο, που δεν έχει υποστεί αλλοίωση από σύγχρονες χρήσεις.

Η χρονολόγηση και τα αρχαιολογικά χαρακτηριστικά του λιμανιού έχουν τεκμηριωθεί από την ανασκαφή που διενεργήθηκε τη δεκαετία του 1980, από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, ενώ τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βρίσκονται σε μικρό βάθος (0,80 – 1,50 μ.) και κοντά σε ακτή προσβάσιμη από το ευρύ κοινό.

Ως εκ τούτου, το αρχαίο λιμάνι έχει ενταχθεί στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Αμαθούντας, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για έναν πρότυπο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο, ανοιχτό για όλους όσους ενδιαφέρονται να τον επισκεφθούν, με κατάλληλα τοποθετημένες ενημερωτικές πινακίδες στην ξηρά και υποβρυχίως που θα παρέχουν πληροφορίες και θα ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να κολυμπήσουν στο αρχαίο λιμάνι.

 

Πηγή: www.philenews.com

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media