Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

Ξεκινάει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας

 

Ύστερα από καθυστερήσεις που κράτησαν τέσσερα χρόνια, ολοκληρώθηκε η συμφωνία μακροχρόνιας ενοικίασης μεγάλης έκτασης στην περιοχή Ερημίτης, στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ανάμεσα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την αμερικανική NCH Capital.

Η μεγάλη τουριστική επένδυση, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου, θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 490 στρεμμάτων που βρίσκεται 38 χλμ. βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας. Εξ αυτών, τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονοµικό αντάλλαγµα για την ενοικίαση της έκτασης για 99 χρόνια, ενώ περίπου 75 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η δημιουργία των εγκαταστάσεων (5άστερο ξενοδοχείο 90 δωματίων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών με 71 διαμερίσματα, 52 βίλες και μαρίνα δυναμικότητας 60 σκαφών).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Βαλκανίων της NCH Capital Inc., Ανδρέας Σάντης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένα τόσο σημαντικό έργο για την Κέρκυρα και την Ελλάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Όραμά μας η διαμόρφωση ενός μοναδικού τρόπου ζωής, σ’ ένα προορισμό, όπου ο κάθε Κερκυραίος, ο κάθε Έλληνας να νιώθει υπερηφάνεια. Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου ενισχύοντας την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».

 

Η έκταση όπως είναι σήμερα

 

 

… και όπως θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων

 

 

Η ιστορία της Κασσιόπης ξεκινά το 2012, οπότε και η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει να προκηρύξει το διαγωνισμό. Αφορά την παραχώρηση για 99 χρόνια μιας έκτασης ιδιαίτερου φυσικού κάλλους 490 στρεμμάτων, το μισό της οποίας αποτελεί δασική έκταση και η οποία γειτνιάζει με ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild.

Όμως καθώς εντός της έκτασης βρίσκεται το ναυτικό οχυρό Αγίου Στεφάνου, στο οποίο λειτουργεί παρατηρητήριο με ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, τα προβλήματα δεν αργούν να εμφανιστούν. Το Μάρτιο του 2013, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την κατακύρωσή του στην αμερικανική εταιρεία, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μπλοκάρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτούς, το παρατηρητήριο – ραντάρ δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο. Το ΤΑΙΠΕΔ προσκομίζει συμφωνία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για μεταφορά του ραντάρ σε γειτονική θέση, ωστόσο το ΣτΕ δεν πείθεται.

Παράλληλα, φορείς και κάτοικοι προσφεύγουν επίσης στο ΣτΕ κάνοντας λόγο για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και έκτασης Natura. Χρειάστηκε να περάσει ένας και πλέον χρόνος (Νοέμβριος 2014), προκειμένου το ΣτΕ να απορρίψει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων και να δεχθεί την επιχειρηματολογία ότι η μεταφορά του παρατηρητηρίου – ραντάρ σε άλλη θέση, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια.

Toν Ιούνιο του 2016 ωστόσο, ακολουθεί και άλλη προσφυγή στο ΣτΕ, αυτή τη φορά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το επιχείρημά της είναι ότι η πολεοδομική μελέτη του επενδυτή προσβάλλει το χωροταξικό σχέδιο των Ιονίων Νήσων. Όμως το ΣτΕ και πάλι θα απορρίψει τη νέα προσφυγή.

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Φιντικάκη στο liberal.gr

 

Φωτογραφίες: www.hradf.com

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις www.eiforum.gr