Τα έσοδα παγκοσμίως από τον κλάδο της κρουαζιέρας αυξάνουν χρόνο με το χρόνο. Η οικονομική συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ευρώπη, έφθασε στο νέο ρεκόρ των 40,2 δισ. ευρώ το 2014, έως και 2,2% αύξηση από το 2013. Οι άμεσες δαπάνες που δημιουργούνται από την κρουαζιέρα ανέρχονται σε 16,6 δισ. ευρώ, από 16,2 δισ. ευρώ το 2013.
Το 2014, η κρουαζιέρα έχει δημιουργήσει περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη με συνολικά 349.000 εργαζομένους στον κλάδο και τους σχετικούς μ΄ αυτόν τομείς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 82.000 θέσεων να αντιστοιχούν αποκλειστικά στην κρουαζιέρα. Οι μισθοί και άλλα οφέλη για τους Ευρωπαίους εργαζομένους έφτασαν τα 10,75 δισ. ευρώ.
Για να αυξήσει το μερίδιό της η Ελλάδα στον κλάδο αυτό θα πρέπει σύμφωνα με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες:
– Να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Τουρκίας.
– Να βελτιώσουμε υποδομές λιμένων / αεροδρομίων / οδικών δικτύων.
– Να βελτιώσουμε υπηρεσίες γενικότερα και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον προς τους τουρίστες.
– Να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλες τις υπηρεσίες και προμήθειες.
– Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και ει δυνατόν να μειωθούν στο ελάχιστον οι υπηρεσίες που απαιτούνται σήμερα για τη διαχείριση άφιξης – απόπλου του πλοίου.
– Αερογέφυρα με Κίνα και ΗΠΑ για να διακινήσουμε τους επισκέπτες.
– Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το hub της Ανατολικής Μεσογείου με κύριο λιμάνι τον Πειραιά και κατ΄ επέκταση άλλα λιμάνια (Ηράκλειο/Ρόδο/Κέρκυρα κ.λπ.) για πληρέστερους προορισμούς και short cruising.
Παράλληλα, σύμφωνα με παράγοντες από το χώρο της κρουαζιέρας, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, σε συνδυασμό με το φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τα συνδυαστικά πακέτα κρουαζιέρας με την Ελλάδα, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία τους πως ελληνικοί προορισμοί κοντά στα τουρκικά παράλια (που περιλαμβάνονται στο ίδιο πακέτο κρουαζιέρας, όπως για παράδειγμα Ρόδος και Κουσάντασι) ίσως αποκλειστούν μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράγοντες από τον κλάδο της κρουαζιέρας εκτιμούν πως η «ευαίσθητη» αμερικανική αγορά είναι ίσως η πρώτη που θα επηρεαστεί, καθώς υπό το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης, πολλοί πελάτες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους να επισκεφτούν προορισμούς της Ευρώπης. Μια ενδεχόμενη υστέρηση από την αμερικανική αγορά εκτιμάται όμως πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο, αφού οι Αμερικάνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, επιχειρηματίες της κρουαζιέρας εξηγούν ότι σε περίπτωση που οι εταιρείες κρουαζιέρας μειώσουν τα προγράμματά τους προς την Τουρκία, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, επεκτείνοντας τις συνέργειές της με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με την Ιταλία. Ωστόσο η προοπτική αυτή προϋποθέτει μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα και στοχευμένες δράσεις προώθησης του ελληνικού προϊόντος.
Δείτε ολόκληρα τα άρθρα του Μηνά Τσαμόπουλου (ΕΔΩ) στο newmoney.gr και της Βασιλικής Κουρλιμπίνη (ΕΔΩ) στο capital.gr