Επιπτώσεις στη δραστηριότητα πολλών επαγγελμάτων θα έχει η σημαντική μείωση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας, που αναμένεται φέτος στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τον Ανδρέα Στυλιανόπουλο, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την κρουαζιέρα και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Navigator, διεθνούς αντιπροσώπου της Royal Caribbean, οι αφίξεις επιβατών με κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα θα μειωθούν από 25% έως και 30%.
Η μείωση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην περικοπή των δρομολογίων στην Τουρκία και, κατ’ επέκταση, στους ελληνικούς προορισμούς που αποτελούσαν συνδυαστικούς σταθμούς μεταβιβάσεων με τη γειτονική χώρα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη αναδυόμενων προορισμών κρουαζιέρας στις ασιατικές αγοράς.
Η συρρίκνωση της κρουαζιέρας, εκ των πραγμάτων, προκαλεί επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, όπως, για παράδειγμα, στα λιμάνια, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία, στα πρατήρια καυσίμων, σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας πάσης φύσεως προμηθειών, στα πούλμαν, στα ταξί, στα εστιατόρια, στα ταξιδιωτικά γραφεία και στα εμπορικά καταστήματα. Επίσης, επηρεάζεται η απασχόληση σε διάφορα επαγγέλματα, όπως στους ξεναγούς, στους σερβιτόρους, στους οδηγούς πούλμαν κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανόπουλο, η χώρα μας, υπό το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία ως προορισμός κρουαζιέρας, θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην αναπτυξιακή διασύνδεση του Ιονίου με την Αδριατική.
Η αναπτυξιακή διασύνδεση με την Αδριατική, θα βοηθήσει στο να συγκρατηθεί η συγκυριακή φθορά της κρουαζιέρας στη χώρα μας, αλλά θα ενισχύσει και το προφίλ του Ιονίου, αναδεικνύοντας τη μεγάλη ποικιλία προορισμών του, πέρα από την Κέρκυρα ή το Κατάκολο, που είναι γνωστοί και πολύ δημοφιλείς. Αυτό θα χρειασθεί, πάντως, πολλή δουλειά και υλοποίηση ενός επικοινωνιακού σχεδίου.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr