Με «όπλα» τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα η Κρήτη επιχειρεί την ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση από το διεθνή ανταγωνισμό.
«Περισσότεροι από το 60% των Γερμανών ταξιδιωτών προτιμούν ιδιαίτερα τα τοπικά πιάτα και συμφωνούν ότι το φαγητό και το ποτό είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσουν τις άλλες κουλτούρες» τονίζει η project manager του Futouris – γερμανική πρωτοβουλία για την αειφορία στον τουρισμό – Ανια Ρένερ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε η TUI για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Κρήτη, επιχειρώντας να συνδέσει τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό και την αειφορία.
Το πρόγραμμα σε νούμερα περιλαμβάνει επτά ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων, τρεις μονάδες παραγωγής τροφίμων (δύο οινοποιεία και ένα ελαιοτριβείο), έναν αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγών ελαιολάδου, ένα μοναστήρι, τέσσερα γκρουπ αμπελοκαλλιεργητών και ελαιοκαλλιεργειών (192 άτομα). Προϊόντα βιώσιμης καλλιέργειας είναι το κρασί, το λάδι και λίγα δημητριακά.
«Αν δεν διαφοροποιηθούμε, θα είμαστε διαρκώς πιεσμένοι να μειώνουμε την τιμή» σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος του Sbokos Hotel Group Αγάπη Σμπώκου. Δύο ξενοδοχεία της εταιρείας συμμετέχουν από το 2016 στο πρόγραμμα Futouris, γερμανική πρωτοβουλία για την αειφορία στον τουρισμό και «ομπρέλα» κάτω από την οποία εντάχθηκε και το TUI Care Foundation, με το πιλοτικό πρόγραμμα για την αειφορία.
«Το εξαιρετικό αυτό διάστημα που διανύουμε τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να δουλέψουμε συνολικά και συλλογικά για την εξέλιξή του. Είναι ευθύνη μας να κάνουμε τα βήματα εκείνα που θα επιτρέψουν στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας να ξεφύγει από την παγίδα του commoditization, του να ανταγωνίζεται δηλαδή μόνο σε επίπεδο τιμής» τονίζει. «Σήμερα θέλουμε τα περισσότερα προϊόντα του νησιού να έρχονται από πιστοποίηση στον καταναλωτή» τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας την ανάγκη «να έχουμε ως όραμα την ποιότητα και την ταυτότητα για να είμαστε ανταγωνιστικοί».
«Τώρα προσπαθούμε να βάλουμε τα κρητικά προϊόντα στα a la carte εστιατόρια των ξενοδοχείων», αναφέρει ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης και αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης Μανόλης Χνάρης. Στις βασικές προτεραιότητες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης είναι η ανάδειξη και προβολή των τυποποιημένων, ποιοτικών προϊόντων με το σήμα «Κρήτη», με την ενίσχυση της ποιοτικής τους ταυτότητας και της εμπορικής τους αξίας σε αγορές εντός και εκτός του νησιού.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση στο tovima.gr