Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Κρήτη: Έργα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λισού στο νομό Χανίων

Προχωρούν τα έργα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λισού, που βρίσκεται στην επαρχία Σελίνου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων.

Τα έργα διενεργούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και είναι συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την έρευνα και προστασία του αρχαίου Ωδείου, οι στερεωτικές παρεμβάσεις στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Κήρυκου, η βελτίωση της προσβασιμότητας μέσα από τη διαμόρφωση των διαδρομών διασύνδεσης των επιμέρους μνημείων εντός του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του αρχαιολογικού φυλακίου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, θα ακολουθήσει η ανασκαφή του αρχαίου Ωδείου, καθώς και η δημιουργία εποπτικού και ενημερωτικού υλικού, ώστε οι επισκέπτες της Λισού και οι περιηγητές που διέρχονται από το μονοπάτι Ε4, που περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο, να έχουν μία πλήρη εικόνα της σημαντικής αυτής αρχαίας πόλης.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία παρεμβάσεων στην αρχαία Έλυρο και η διασύνδεση των αρχαίων πόλεων του Κοινού των Ορείων, της αρχαιότερης συνομοσπονδίας κρητικών πόλεων (κομμάτι του οποίου είναι τόσο η Λισός όσο και η Έλυρος) στη βάση ήδη εγκεκριμένης μελέτης.

Τόσο η μελέτη για την πολιτιστική διαδρομή του Κοινού των Ορείων όσο και αυτή για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας Λισού χρηματοδοτήθηκαν και προετοιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Εξάλλου, σύντομα αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης της υλοποίησης της μελέτης πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου, η οποία σε μεγάλο βαθμό διασυνδέει περιηγητικά τον ξεχωριστό αρχαιολογικό και βυζαντινό πλούτο του συνόλου του Δήμου.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media