Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Κως και Λέρος «πλήρωσαν» πολύ ακριβά το προσφυγικό

eot248

 

«Καταστροφικές» αποδεικνύονται οι συνέπειες τη φετινή τουριστική σεζόν από την αρνητική διαφήμιση για την Κω και τη Λέρο, όπου λειτουργούν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, γνωστά ως hotspots.

Κως

«Δυστυχώς, η σεζόν καταγράφει διψήφιο αριθμό σε πτώση. Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα. Μέχρι και τον Ιούνιο, η Κως κατέγραφε απώλειες πάνω από 30%. Η κίνηση άρχισε να ανεβαίνει από τον Ιούλιο και κράτησε σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο. Φαίνεται ότι και ο Σεπτέμβριος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όσον αφορά τον Οκτώβριο, θα έχει πτώση άνω του 50%», αναφέρει ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μηνάς Χατζημιχαήλ.

«Η Κως “πλήρωσε” αφενός την κατάσταση με το προσφυγικό από πέρσι και αφετέρου τη δημιουργία του hotspots η οποία είναι καταστροφική. Αυτή την περίοδο φιλοξενούνται εκεί διπλάσια άτομα από τη χωρητικότητά του. Δηλαδή, περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί και είναι ελεύθεροι να πηγαινοέρχονται σε όλο το νησί. Μάλιστα, τους διαθέτουν και ειδικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους. Και αυτή η εικόνα, δυστυχώς, από μόνη της δημιουργεί δυσάρεστες εντυπώσεις στους ξένους τουρίστες».

Λέρος

Ανάλογες καταστάσεις καταγράφονται και στην τουριστική κίνηση της Λέρου, το δεύτερο νησί της Δωδεκανήσου, όπου δημιουργήθηκε hotspot.

«Μέχρι και το τέλος Ιουνίου τα πράγματα ήταν πάρα πολύ άσχημα. Οι λόγοι ήταν πολλοί: η οικονομική κρίση που επηρέασε και τον εσωτερικό τουρισμό, η κατάσταση στη γείτονα Τουρκία με την απόπειρα πραξικομήματος και φυσικά, λόγω του προσφυγικού. Φοβάμαι πως η σεζόν θα κλείσει με το ταμείο μείον, τελικά. Η κατάσταση βελτιώθηκε το δίμηνο του Ιουλίου – Αυγούστου, ενώ ο Σεπτέμβριος, δείχνει επίσης ικανοποιητικές τάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου – Λειψών, Μανώλης Μαθιουδάκης.

«Στόχος μας με το κλείσιμο της σεζόν, είναι να κάνουμε μια καλή προβολή και διαφήμιση του νησιού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα του νησιού, κυρίως από το προσφυγικό και από την ύπαρξη του hotspot. Οι πρόσφυγες είναι εδώ, αλλά το νησί είναι ασφαλές. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε στους τουρίστες ώστε να μας προτιμήσουν την επόμενη σεζόν».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Πέγκυς Ντόκου στο dimokratiki.gr