H παγκόσμια πανδημία του Covid-19 και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού έχουν προκαλέσει καθίζηση στον τομέα του τουρισμού.
Οι απώλειες που μετρούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, εξαιτίας των ακυρώσεων κρατήσεων, αλλά και συνεδριακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.ά. ανέρχονται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους και ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων.
Κανείς δεν έχει σήμερα σαφή εικόνα για την περαιτέρω εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και για το πότε και σε ποιο βαθμό οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να αρθούν, ή έστω να χαλαρώσουν.
Το βέβαιο είναι ότι, για τη φετινή χρονιά, οι παραδοσιακοί προορισμοί της Μεσογείου θα υποστούν σημαντική ζημιά, καθώς μια σειρά από σημαντικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση έξαρσης της επιδημίας.
Ακόμη και αν η κατάσταση εξομαλυνθεί στο επόμενο διάστημα και τα αεροπορικά δρομολόγια αποκατασταθούν, παραμένει αβέβαιο το αν οι καταναλωτές στις χώρες αυτές θα μπορέσουν να προγραμματίσουν κάποιο ταξίδι μέχρι το τέλος του έτους.
Εφόσον, λοιπόν, η κατάσταση στην Ελλάδα επιτρέψει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία στις αρχές Ιουλίου, η μόνη διέξοδος για να κινηθεί η τουριστική αγορά είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, με στοχευμένα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιμελητηριακή Κοινότητα κατέθεσε ήδη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία, για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019.
Αντικείμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιδότηση δικαιούχων και ωφελούμενων μελών, για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της επιλογής τους στην Ελλάδα.
Η επιδότηση θα γίνεται με τη χορήγηση ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών, το οποίο θα ισχύει 1/7/2020 έως και 31/12/2020. Το ύψος της αξίας της επιταγής θα κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.
Η επιταγή θα συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά θα επιβαρύνει αποκλειστικά το δικαιούχο αποτελώντας την ιδία συμμετοχή του.
Για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη φέτος η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο πληρότητας.
Η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, με εφαρμογή κατάλληλων κινήτρων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η τουριστική κίνηση, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξουν έσοδα για τις τοπικές οικονομίες.
Το παραπάνω άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, που είναι πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), αναρτήθηκε στο ieidiseis.gr.