Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: Το «κόσμημα» της Αθήνας

 

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η υψηλή αισθητική και οι προσεγμένες λεπτομέρειες κυριαρχούν παντού: Στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο αναγνωστήριο, στις αίθουσες προβών της ορχήστρας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Το 2006, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων.

Η τοποθεσία του έργου βρίσκεται 4,5 χλμ. νότια από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 617.000.000 ευρώ.

Το σχεδιασμό του έργου ανέλαβε ο Renzo Piano, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Ιταλός αρχιτέκτονας, το όνομα του οποίου έχει καταστεί συνώνυμο της υψηλής αρχιτεκτονικής τα τελευταία 40 χρόνια.

Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2016. Με την ολοκλήρωση του το έργο παραδίδεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του 2017, το οποίο και θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και τη λειτουργία του.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας The Boston Consulting Group, το ΚΠΙΣΝ αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό και τις κατηγορίες των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα, θα επεκτείνει την τουριστική περιοχή της πρωτεύουσας πέραν του ιστορικού κέντρου και θα ενισχύσει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου στο παράκτιο μέτωπο της πόλης.

 

 

 

 

1. Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το νέο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας θα εκσυγχρονίσει ένα θεσμό που χρονολογείται από το 1832, επιτρέποντάς της να ενισχύσει το ερευνητικό της τμήμα και ταυτόχρονα να επεκτείνει τη δράση της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης.

Στο νέο της ρόλο, η Βιβλιοθήκη θα εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές, έως παιδιά και νεαρούς ενήλικες που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά χρηστών.

Το υπερσύγχρονο κτήριο, που αγγίζει τα 22.000 τ.μ., συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία.

2. ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στο νέο της σπίτι, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα αποτελέσει ένα συναρπαστικό προορισμό για λάτρεις τόσο της μουσικής, όσο και της αρχιτεκτονικής. Το κτήριο είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος, με δυνατότητα οργάνωσης διαφορετικών καλλιτεχνικών παραστάσεων και εκδηλώσεων. Οι σκηνές του μπορούν να φιλοξενήσουν παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και πολυμεσικά προγράμματα τέχνης.

Ο κύριος όγκος της Λυρικής Σκηνής περιβάλλεται από σειρά αιωρούμενων εξωστών, με εισόδους που οδηγούν στην αίθουσα και τους προθάλαμους των θεωρείων, προσφέροντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν το εντυπωσιακό σκηνικό από κοντά.

Η νέα Λυρική Σκηνή, έκτασης 28.000 τ.μ., είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους καλλιτέχνες. Η κορυφαία της ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών και η αισθητική της, την καθιστούν έτοιμη για άμεση συμμετοχή στο διεθνές λυρικό στερέωμα και ικανή να ανταποκριθεί ακόμα και στις πλέον τεχνολογικά απαιτητικές παραστάσεις. Η κύρια αίθουσα είναι σχεδιαστικά αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης.

3. ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα αποτελέσει ένα ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πρωτεύουσας, το Πάρκο θα προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες για μάθηση, καθώς και για αναψυχή, ξεκούραση και νέες εμπειρίες.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος επιφυλάσσει στους επισκέπτες πολλές εκπλήξεις. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, παιδικές χαρές και ανοιχτούς χώρους καθιστά την κάθε επίσκεψη μοναδική. Όσοι φτάνουν στο Πάρκο από τους δρόμους της Καλλιθέας, στη βόρεια πλευρά, συναντούν τους ήχους και την κίνηση των σιντριβανιών. Οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στις σχεδιαστικά προηγμένες παιδικές χαρές που θα διαμορφωθούν στο χώρο.

 

Πληροφορίες & φωτογραφίες: www.snfcc.org