Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Tο νέο τοπόσημο της Αθήνας

 

Με τον τίτλο «Δικό σας», στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση παράδοσης του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) προς την ελληνική κοινωνία, με ένα πρόγραμμα – έκπληξη.

 

Έναρξη εκδήλωσης: 18:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Το ΚΠΙΣΝ αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 240 στρεμμάτων και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

To Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί μια δωρεά (630.000.000 ευρώ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο.

Η τοποθεσία του ΚΠΙΣΝ βρίσκεται 4,5 χλμ. νότια από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου.

Το ΚΠΙΣΝ, στο σύνολό του (κτήρια και ανοικτοί χώροι), μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες. Από αυτούς, 4.000 επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από τις 23 Φεβρουαρίου η πλήρης διαχείριση και ο έλεγχός του θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με μελέτη της «The Boston Consulting Group», το ΚΠΙΣΝ αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό και να διευρύνει τις κατηγορίες επισκεπτών στην Αθήνα:

1. Επισκέπτες πολιτιστικού τουρισμού που παρακολουθούν παραστάσεις διεθνών λυρικών καλλιτεχνών και θεατρικών θιάσων.

2. Ακαδημαϊκοί και σπουδαστές που ταξιδεύουν στην Αθήνα για να χρησιμοποιήσουν τους παγκοσμίου επιπέδου πόρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

3. Σπουδαστές και επαγγελματίες αρχιτέκτονες και μηχανικοί που έρχονται να δουν το σχέδιο του Piano, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας του έργου.

4. Τουρίστες που περνούν από την Αθήνα μεταβαίνοντας στα νησιά και παρατείνουν τη διαμονή τους για να δουν το ΚΠΙΣΝ.