Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: Ανάκληση άδειας κατασκευής ξενοδοχείου 32 μέτρων πολύ κοντά στην Ακρόπολη

 

Με ομόφωνη απόφαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προχώρησε στην ανάκληση της προηγούμενης γνωμοδότησής του (25/09/2018) που επέτρεπε την ανέγερση 9ώροφου ξενοδοχείου στο ακίνητο των οδών Μισαραλιώτου 7 – 11 και Τσάμη Καρατάσου 4, πολύ κοντά στο μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαρτίου, διαπιστώθηκε ότι η ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας ύψους 31,70 μ. με δόμηση 5.300 τ.μ. θα προκαλούσε οπτική βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολης, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), κατά τις δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν βρέθηκε τμήμα αρχαίου τείχους και τμήμα αρχαίου οδοστρώματος.

Γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα και μεγάλη συζήτηση, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών όταν εισηγήθηκε το θέμα στη ΔΙΠΚΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε βεβαιώσει ότι βρέθηκε μόνο διακοσμητική κεραμική, γεγονός που είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς το ακίνητο βρίσκεται μέσα στην τειχισμένη αρχαία πόλη.

Εκτός από τις ανασκαφικές έρευνες που θα ακολουθήσουν, όπως επιβάλλει ο αρχαιολογικός νόμος, θα υπάρξουν ειδικοί όροι δόμησης για το διατηρητέο που βρίσκεται εντός του ακινήτου και συνολικά για το μελλοντικό οικοδόμημα.

 

Πηγή: www.efsyn.gr


Σημείωση eTravel News

 

Η κυπριακών συμφερόντων «Vasasco Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμετάλλευσης», σχεδίαζε να λειτουργήσει 9όροφο ξενοδοχείο επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου (φωτογραφία), με τρία υπόγεια, δώμα με πέργκολα και πισίνα…

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram