Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Καθυστερεί η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα

 

Τζίρο που θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αναμένεται να καταγράψει την επόμενη πενταετία η αγορά τουρισμού υγείας και ευεξίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τα χρήματα αυτά ένα αμελητέο μέρος πρόκειται να κατευθυνθεί στην Ελλάδα, που, παρότι προικίστηκε από τη φύση με δεκάδες ιαματικές πηγές και εξαιρετικό βιοκλίμα, δεν διαθέτει -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- τις υποδομές για να προσελκύσει και να φιλοξενήσει τα εκατομμύρια των τουριστών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για τις σχετικές υπηρεσίες.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση επιστροφής στα φυσικά θεραπευτικά μέσα, σε συνδυασμό με τη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η τάση αυτή, στάση ζωής στις βιομηχανικές μεγαλουπόλεις, οδηγεί σε μια στροφή προς το θεραπευτικό τουρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται σημαντικές λουτροπόλεις και όπου υλοποιούνται ειδικευμένα τουριστικά προγράμματα. Η νέα άνθηση του θεραπευτικού τουρισμού διεθνώς δεν έχει ακόμα οδηγήσει τη χώρα μας στη δημιουργία της αναγκαίας ειδικευμένης τουριστικής προσφοράς», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής δερματολογίας, νομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

«Η ιαματική ιατρική αναδείχθηκε ως μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική γκάμα της κλασικής ιατρικής. Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων», σημειώνει ο κ. Κουσκούκης. «Οι θεραπευτικές δράσεις αφορούν παθήσεις του μυοσκελετικού, του νευρικού, του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του αιμοποιητικού, του γαστρεντερικού, του ουρολογικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις», εξηγεί.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 750 ιαματικές πηγές, εκ των οποίων οι 82 είναι αναγνωρισμένες ως τέτοιες, αλλά μόλις 15 διαθέτουν σήμα λειτουργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Από τις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, η πλειονότητα ανήκει σε δήμους, κάποιες στο Δημόσιο και λίγες σε ιδιώτες.

«Η Ελλάδα διαθέτει Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού (spas), αλλά όχι σύγχρονα Health Resorts, που αναζητούν οι τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης», σημειώνει ο κ. Κουσκούκης.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών τους να προέρχεται από εσωτερικούς τουρίστες και μόνο ένα 2 – 3% από το εξωτερικό. Θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις κλίμακας για ουσιαστική βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων και κυρίως να υπάρξει συνδυασμός του ιαματικού τουρισμού με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε να επιτευχθεί αυτό που διεθνώς ορίζεται ως Health Tourism και ειδικότερα υπηρεσίες MediSpa».

«Οι γνώστες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, με τζίρο ανερχόμενο σε 300 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των αλλοδαπών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία», σημειώνει ο κ. Κουσκούκης και τονίζει ότι επιβάλλεται η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα του τουρισμού υγείας και ειδικότερα του ιαματικού τουρισμού.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.kathimerini.gr